Fővárosi Közgyűlés: terítéken a 3-as metró

MTI/iho   ·   2014.08.24. 13:45
3-asmetro0

A BKV Zrt. felkéréséről a szerelvények felújítására vonatkozó tender kiírására, valamint a szükséges hitelfelvétel előkészítése is napirenden lesz a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén.

Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztésben az áll: a héten megszületett határozat értelmében a kormány támogatja a metróvonal felújítását, a lehetőségek közül a járműpark felújítása mellett foglalt állást és engedélyezi az ehhez szükséges hitelfelvételt.

Amikor még minden rendben volt, 1. rész: Klinikák metróállomás 1978-ban (fotók: Fortepan)

„Tekintettel arra, hogy a főváros egyik legfontosabb megoldatlan problémája a metróvonal általános műszaki állapota, szükséges a további előkészítés lépéseinek Fővárosi Közgyűlés által rögzítése” – írták a budapest.hu oldalon közzétett javaslatban.

Eközben Falus szerint

Falus Ferenc főpolgármester-jelölt szerint a 3-as metró felújításáról a fővárosi közgyűlés hétfőn olyan döntést készül hozni, amely „eladósítja a jövőnket, és nem biztosítja a tömegközlekedés mielőbbi biztonságát”.

A közleményben Falus Ferenc azt írja: „az Orbán-kormány azzal, hogy a 3-as metró felújításának költségeit a fővárosra hárítja, nyilvánvalóan azt választotta, hogy inkább a budapestiek életét kockáztatja, minthogy lemondjon a várbeli luxusberuházásairól és a további pazarló stadionépítésekről”.

Az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös főpolgármester-jelöltje szerint „Orbán Viktor kormányának már megint fontosabb a látszat és a szemfényvesztés, mint az emberek hétköznapi, húsbavágó problémái”.

A testület a javaslat elfogadásával deklarálhatja a beruházás „végrehajtásának prioritását”, valamint dönthetnek arról is, hogy a kormány határozatával összhangban felkérik a BKV Zrt.-t a 3-as metróvonal járműparkjának felújítására vonatkozó tender kiírására. Ebben az előterjesztés szerint folyamatosan együtt kell majd működnie a fővárosi önkormányzattal és a BKK Zrt.-vel.

A közgyűlés hétfői döntésével felhatalmazhatja a főpolgármestert a hitelfelvételhez szükséges minden előkészítés és tárgyalás lefolytatására, továbbá arra, hogy a 3-as metró járműparkjának felújítását szolgáló finanszírozási konstrukciót és a szükséges garanciális feltételrendszert a nemzeti fejlesztési miniszterrel egyeztesse és a szükséges döntési javaslatok terjessze a testület elé.

A Fővárosi Közgyűlés az előterjesztésben foglaltak szerint a főpolgármestert felhatalmazhatja arra is, hogy a 3-as metró infrastruktúrájának felújítása kapcsán a finanszírozási lehetőségekről a kormánnyal folytassa a tárgyalásokat, arra is tekintettel, hogy a kormány mérlegeli európai uniós vissza nem térítendő támogatás biztosítását a beruházáshoz.

Az előterjesztésben írtak arról, hogy a szükséges felújítással a 3-as metró járműparkjának élettartama minimum húsz évvel hosszabbítható meg.

„A járműpark felújítása a vonal üzemi fenntartása mellett várhatóan több évet fog igénybe venni” – áll a javaslatban.

Mint írták, a finanszírozási konstrukció kidolgozása és a kormányzattal, valamint a lehetséges finanszírozókkal való egyeztetése a járműfelújítás megkezdésének feltétele. A felújítási tender mielőbbi indítása érdekében a tárgyalásokat még idén ősszel le kell folytatni.

A konkrét hitelfelvételről a potenciális finanszírozókkal – különösen az Európai Beruházási Bankkal (EIB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és a kereskedelmi bankokkal – történő egyeztetések és a kormányzati tárgyalások lezárása után lehet konkrét döntést hozni – olvasható az előterjesztésben.

Amikor még minden rendben volt, 2. rész: a Nagyvárad téri állomás 1976-ban

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli összehívását a választási törvény indokolta, az, hogy a testületnek meg kell választani a Fővárosi Választási Bizottság tagjai és póttagjait.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek