Franciaország készen áll a Fret SNCF állami támogatásával kapcsolatos uniós vizsgálatra

iho/vasút   ·   2023.01.23. 12:00
fretsncf_tehervonat

Az Európai Bizottság hivatalos vizsgálati eljárást indít az SNCF vasúti árufuvarozó üzletága, a Fret SNCF finanszírozási feltételeivel kapcsolatban, mely még a 2020-as leányvállalattá alakulás előttre nyúlik vissza.

A franciák bíznak a kölcsönös akaratban, mely garantálja a vasúti áruszállítás jövőbeli fejlődését. A francia közlekedési minisztérium által kiadott nyilatkozat szerint a kormány elkötelezett amellett, hogy a Bizottság ezen eljárás során minden lényeges információt rendelkezésre bocsát, melyhez a kormány együttműködő és határozott szellemben közelít. A nyilatkozat kiemeli: az SNCF Csoport segített fenntartani a vasúti árufuvarozást Franciaországban, amikor az ágazat megnövekedett versennyel szembesült. A feltételek garantálásával a Fret SNCF SAS 2020. január 1-ei létrehozásához, mely a vasúti reformprogram része, az állam lehetővé tette egy kulcsszereplő folyamatos átállását a klímaváltozás és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési megoldások kidolgozásának szükségességével összefüggésben.

A közlemény kiemeli, hogy a francia vasúti árufuvarozás állami támogatását egy éve erősítették meg egy olyan helyreállítási terv kidolgozásával, mely az ágazat környezetbarátabb és a közúti árufuvarozáshoz képest kevésbé energiaigényes közlekedési módot kívánja népszerűsíteni. A terv az Európai Bizottság Zöld megállapodásának részét képezi, azzal a céllal, hogy 2030-ig megduplázzák a vasúti árufuvarozás piaci részesedését. A francia közlekedési miniszter Clément Beaune elmondta: a kormány magabiztosan közelíti meg az eljárást, tekintettel a reformokra és a megtett erőfeszítésekre, és eltökélt aziránt, hogy fejlesszék a vasúti árufuvarozást Franciaországban.

Január 18-ai közleményében az Európai Bizottság kijelentette, hogy Franciaország pénzügyi támogatása a krónikusan komoly veszteséget termelő Fret SNCF-nek sértheti az uniós szabályokat. A vizsgálat annak megállapítására irányul, hogy a Fret SNCF tisztességtelen gazdasági előnyhöz jutott-e versenytársaival szemben a vasúti árufuvarozási ágazatban. A Bizottság úgy véli, a 2007–2019 közötti időszakban a Fret SNCF-nek nyújtott bizonyos intézkedések nem felelnek meg az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályoknak.

A vizsgálat az SNCF által a Fret SNCF-nek 2007 elejétől 2020. január 1-éig, vagyis a korlátolt felelősségű társasággá történő átalakításáig nyújtott, összesen 4–4,3 milliárd euró (jelen árfolyam alapján hozzávetőlegesen 1500–1700 milliárd forint) értékre becsült segélycsomagokra összpontosít. A Bizottság meg fogja vizsgálni a Fret SNCF 5,3 milliárd eurós (mostani érték szerint cirka 2000 milliárd forintos) pénzügyi adósságának 2019-es elengedését, valamint a leányvállalatnak az önálló kereskedelmi egységgé váláskor adott 170 millió eurós (akkor érték alapjén körülbelül 56 milliárd forintos) tőkeinjekciót.

A Bizottság közleménye szerint ebben az időszakban a száz százalékig az SNCF tulajdonában álló leányvállalat, a Fret SNCF SAS veszteségeit folyamatosan az anyacég fedezte csoporton belüli készpénzelőlegekkel, melyek az állami tulajdon és ellenőrzés okán állami forrásnak számítanak. A mélyreható vizsgálat megkezdése lehetőséget ad Franciaországnak és más érdekelt harmadik feleknek – beleértve a kedvezményezettet is – arra, hogy észrevételeket tegyenek. Ez nem befolyásolja előre a vizsgálat eredményét.

A Rail Logistics Europe, melynek a Fret SNCF is része, egyik szóvivője elmondta: nem fognak további konkrét megjegyzéseket tenni, hiszen az Európai Bizottság és a francia közlekedési minisztérium közleményeiben már minden elhangzott. A szakember szerint ez egy hosszú eljárás, és természetesen szorosan együtt fognak működni az állammal annak érdekében, hogy megfelelő választ adjanak az eljárás zökkenőmentes lebonyolításához – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: Wikimedia Commons / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek