GE-mozdonyokat vesz a Rift Valley Railways

iho   ·   2014.09.25. 08:45
400px_rift_valley_ge

Az első három B23-7 gyári sorozatú General Electric-mozdonyt szeptember tizennyolcadikán vehette át a Rift Valley Railways (RVR) Mombasában. A húsz jármű összesen huszonöt millió dollárba kerül, amelynek nagy részét, húszmillió dollárt a dél-afrikai Standard Bank és a CFC Stanbic Bank által nyújtott hitelből finanszíroznak.

A dízelgépek eredetileg normál nyomtávúak, a gyártó még az USA-ban cserélte ki forgóvázaikat az afrikai vasút 2800 kilométer hosszú, méteres nyomtávú hálózatának megfelelőre. A fennmaradó tizenhét mozdonyt 2015 májusáig szállítja Afrikába a GE.

Húsz használt GE-dízelmozdonyt szerzett be a kenyai–ugandai Rift Valley Railroad<br>(fotó: IRJ)

Az RVR-ben többségi tulajdonos Qalaa Holdings (korábbi nevén Citadel Capital) nyilatkozata szerint a mozdonyok érkezése, valamint a már eddig is meglévő mozdonyok és vagonok jelenleg zajló felújítása jelentős hatást gyakorol a kenyai–ugandai koncesszióra, megduplázva a használható mozdonyok számát, valamint növeli a kenyai és ugandai szállítási kapacitást már a folyó költségvetési évben. Az International Railway Journal információi szerint a Qalaa Holdings az RVR tulajdonjogainak már nyolcvanöt százalékát birtokolja, miután felvásárolta a részvények harmincnégy százalékával rendelkező, nairobi székhelyű Transcentury-t, a maradék tizenöt százalék a Bomi Holdingsé.

Az RVR vezérigazgatója, Carlos Andrade elmondta, az eddig használt, kisebb teljesítményű mozdonyok jelentették a legnagyobb gátló tényezőt a szállítási volumen növelésében. Az új dízelgépekkel ez megszűnik, ráadásul egy nagy nemzetközi hitelező szavazott bizalmat a vasúttársaság működésének. Kenya közlekedési minisztere hozzátette, a vasúthálózat folyamatban lévő beruházásai lényeges fejlődésről tesznek tanúbizonyságot, és a vasúti ágazat előtt biztató jövő áll. A jelen fejlesztéseknek köszönhetően javulni fog a működési teljesítmény, ami leginkább a tranzitrakományok áthaladási idején és a rakományok kikötőből való elszállítási idején lesz tapasztalható.

Az RVR nem csak gördülőállomány-vásárlással próbálja fejleszteni szolgáltatásait: augusztusban egy szimulátort is beszerzett a társaság, amit mozdonyvezetők képzésére fognak használni – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek