Göteborgi villamosokat újít fel a Škoda

iho/vasút   ·   2024.06.23. 09:00
goteborg_m31_skoda

A csehek hetvenkilenc M31-es szerelvényt korszerűsíthetnek 2028-ig.

A járművek modernizációjával még 2022 májusában bízta meg a svéd város közlekedési vállalata, a Västtrafik a cseh gyártót; az üzlet értéke 80 millió euró (jelenlegi árfolyam szerint  körülbelül 30 milliárd forint).

A 30,7 méter hosszú, háromrészes M31-eseket 1984 és 1986 között építette az ASEA–ABB együttműködése. A kocsik az évtizedek alatt már többször átestek különböző felújításokon, 2011–2017 között például Ostravában is jártak megújulni.

A mostani modernizációs program célja, hogy a villamosok még jobban ellenálljanak a város zord téli időjárásnak: új rendszerű ajtókat és modern, elektrohidraulikus fékrendszert építenek be, valamint továbbfejlesztik az utastér fűtését és a vezető klímaberendezését.

A villamosok felújítása már meg is kezdődött: a Škoda-csoport csehországi, ostravai üzemében négy M31-esen dolgoznak. Az egyik kocsi már az új festési sémát is megkapta, mely a Škoda szerint még inkább passzol a göteborgi járműflotta modern kinézetéhez. Az első megújult tuját várhatóan még az éven át is veheti a Västtrafik.

A közlekedési társaság szerint Göteborg egy egyre növekvő lakosságú város, melyben egyre nagyobb a tömegközlekedés iránti igény is. Ennek kielégítésére indították el az M31-esek korszerűsítési programját is, emelve ezzel a villamosflotta szintjén, megbízhatóbb és hatékonyabb szolgáltatást nyújtva az utasoknak – számol be az International Railway Journal.

A svédországi város komolyan veszi a villamosflotta-fejlesztési programot: 2019 óta negyven Flexity-t vásároltak az Alstom-jogelőd Bombardier-től összesen százmillió euróért (közel 40 milliárd forintért), tavaly év végén pedig lehívták a további hatvan szerelvényre szóló opciót is.

Több mint 160 kilométernyi vágányhosszával Göteborgé a legnagyobb villamoshálózat Svédországban. A tizenkét vonalon 132 megállót felfűző hálózaton évente körülbelül 145 millióan utaznak.

(Nyitóképünkön a megújult M31-esek látványterve. Kép forrása: IRJ)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek