Guiness-rekorder a Stadler Flirt H2 motorvonata

iho/vasút   ·   2024.03.25. 15:10
00_flirt_h2_rekord

A Flirt H2 bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a hidrogénüzemű személyszállító vonat által megtett leghosszabb, üzemanyag-utántöltés és újratöltés nélküli távolsággal. A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.

A Stadler a Flirt H2 hidrogénvonatot először a 2022-es berlini InnoTranson mutatta be a nagyközönségnek. Számos részletes megoldást dolgoztak ki az üzemanyagcellák és a hidrogéntároló rendszerek integrálására. Ezek a megoldások azóta alapos tesztelésen estek át, először Svájcban, majd nemrég az Egyesült Államokban, Coloradóban egy erre a célra létrehozott tesztpályán.

A tesztelés befejezéséhez közeledve a vállalat nagyon szerette volna bizonyítani ennek az innovatív vonatnak a megbízhatóságát és a képességeit. Ennek érdekében a Guinness Világrekordot elbíráló csapat szoros felügyelete mellett kísérletet tettek arra, hogy új világrekordot állítsanak fel a hidrogénvonat tankolás vagy újratöltés nélküli hatótávolságára vonatkozóan. Ansgar Brockmeyer, a Stadler marketingért és értékesítésért felelős ügyvezető alelnök elmondta, „ez a világrekord a legkelendőbb Flirt villamos motorvonat hidrogénes változatának, a Flirt H2-nek az ideális hatótávolságát határozta meg. Ez egy óriási teljesítmény az egész csapattól, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy újabb világrekordot tudhatunk magunkénak.”

Martin Ritter, a Stadler US Inc. vezérigazgatója arról beszélt, „a Stadler az innovatív technológiák folyamatos fejlesztésének köszönhető alternatív hajtásrendszereivel a vasúti közlekedés jövőjére összpontosít. A hidrogén, mint tiszta energiaforrás használatával aktívan hozzájárulunk a környezetvédelemhez, és a jövő fenntartható és emissziómentes közlekedéséhez.”

A világrekord út 2024. március 20-án este kezdődött el, amikor a vonat elindult az első köreire a tesztpályán. A Stadler és az ENSCO mérnökeiből álló csapat egész éjszaka és a következő napon váltásban vezette a járművet, és március 22-én 17.23-kor fejezte be a sikeres kísérletet. A vonat 2803 kilométert tett meg több mint 46 órán keresztül egyetlen tankolással.

Ezzel a Stadler Flirt H2 tartja hivatalosan is a világrekordot a hidrogénhajtású személyvonat által megtett leghosszabb távolságban, tankolás vagy újratöltés nélkül megtett távolság tekintetében. A rekordkísérletet a Colorado állambeli Pueblo városában található ENSCO tesztközpontban végezték, ahol a jármű típusvizsgálati eljárása is volt. A világrekordkísérlet előtt, alatt és után részletes feljegyzéseket vezettek a pontos és átlátható bizonyítás érdekében. A Flirt H2 az SBCTA-nak a Stadler második Guinness-rekordot nyert alternatív meghajtású vonata. A Flirt Akku 2021 decemberében állította fel a leghosszabb, tisztán akkumulátoros üzemmódban, akkumulátoros motorvonattal megtett út világrekordját, 224 kilométert megtéve Németországban.

A fenntartható tömegközlekedés iránt nagy a nemzetközi érdeklődés. A Stadler Flirt H2 hidrogénvonatát a piac kedvezően fogadta. A közelmúltban Kaliforniának megrendelt további hidrogénes Flirt vonatok mellett a Stadler a világ első olyan vonatgyártója, ami keskeny nyomtávú hidrogénvonatokat gyárt. Európában az olasz vasúttársaságok, a Ferrovie della Calabria (FdC) és az ARST már opciót váltottak, ami azt jelenti, hogy a Stadler összesen tizenöt hidrogénüzemű jármű szállítására kötött szerződést Olaszországban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.