Gyereknap? Irány Óbuda, a buszgarázs, és a vasúttörténeti park!

iho   ·   2019.05.23. 09:00
obuda_gyereknap0
Óbuda: buszt is lehet majd vezetni!

A BKV ingyenes rendezvényén az autóbuszokon kívül láthatók lesznek a zavarelhárítási járművek, és egyéb műszaki járművek, köztük egy Csepel műhelykocsi, D450 nyerges teherautó, D710 tűzoltóautó, valamint az 1980-as évek különböző jellegzetes tehergépjárművei, de lesz Ikarus-történeti kiállítás is.

Veteránjármű-gyűjtő egyesületek is bemutatkoznak az eseményen, amelyen nosztalgia autóbusszal járhatják körbe a látogatók a telephelyet, a kalandvágyó érdeklődők pedig veterán oldalkocsis motorkerékpáron is utazhatnak. Megtekinthető lesz még a múzeumbusz, és a Mercedes-Citaro G fedélzetén berendezett vasútmodell-kiállítás is, de egy Toyota buszban kialakított repülőgép-szimulátor és egy mozdonyszimulátor is várja az érdeklődőket.

Meghívó

A 18. életévüket betöltött, érvényes, legalább B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők tesztvezetésre ülhetnek az oktatóbusz volánja mögé, míg az autóbusz-szimulátor segítségével a jogosítvánnyal még nem rendelkezők is megismerkedhetnek a buszvezetés és a teherautó-vezetés élményével.

A nyílt napon bemutatkozik a BKV teljes turisztikai tevékenysége (Sikló, Libegő, hajó, különjárat, Budapesti Sétajárat) és a Gyermekvasút is.

A Közlekedéstudományi Intézet jóvoltából a gyerekek interaktív játékok segítségével ismerkedhetnek meg a biztonságos közlekedés szabályaival. Lesz ugrálóvár, hordókból kialakított elektromos kisvonat és arcfestés is.

A nyílt napra különjárat is közlekedik az Óbudai garázs–Bécsi út/Vörösvári út között. A nyílt nap helyszíne a különjáratokon kívül a menetrend szerint közlekedő 118-as és 160-as autóbuszokkal is megközelíthető.

 

Magyar Vasúttörténeti Park: két nap vidámság

A vasúttörténeti parkban szombaton 11 órától fellép Halász Judit, 13 órától az Ákom-bákom Bábcsoport, 15 órától pedig a Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenél. Vasárnap tovább fokozódik a színpadi hangulat, hiszen 11 órától a Kifli zenekar adja a talpalávalót, 13 órától a Fabula Bábszínház előadását tekinthetik meg a legkisebbek, 15 órától pedig Szalóki Ági koncertje koronázza meg a gyerekek ünnepét.

A baba részlegen a legkisebbeket változatos foglalkozásokkal és játékokkal várják, míg a szülők védőnői tanácsadáson vehetnek részt. A napvédelmi edukációs program számos hasznos tippel és tudnivalóval látja el a családokat, felkészítve őket a meleg, nyári szünidei napokra. Természetesen az aktívabb kikapcsolódást kedvelőknek is lesz bőven program: a kisebbek és nagyobbak a krokodil ugrálóvárban, és a vízi dodgemben tombolhatnak kifulladásig, sőt a Nickelodeon játszópark további izgalmas élményeket tartogat!

A közlekedésbiztonsági programok célja, hogy a gyermekek már egészen kicsi kortól játékos formában tanulják meg a gyalogos-, a vasúti-, és a kerékpáros közlekedés alapszabályait. A Közlekedésbiztonsági területen további számos izgalmas programra számíthatnak a látogatók, így „Az Élet-Úton” KRESZ Park kerékpáros ügyességi pályáján a gyermekek gyakorolhatják a kerékpár biztonságos kezelését akár egészen kicsi kortól is; a „Holttér veszélyének bemutatása” egy tanker kamion sofőrüléséből kipróbálható, milyen nehézségei lehetnek egy kamionsofőrnek a mellette elhaladó biciklisek, illetve motorosok detektálásában. A Mini KRESZ Parkban a gyerekek egy 15 perces KRESZ oktatáson vehetnek részt, melyet követően a kis autók volánja mögé ülhetnek. Mindezek mellett lehetőség nyílik még az a gyermekek nyelvén szóló elsősegélynyújtási bemutató megtekintésére is. A rendezvény ideje alatt a gyerekek megnézhetik a tűzoltó- és a kukás autókat, ezzel nem mindennapi tapasztalatokat szerezve.

Jár majd a kerti vasút, ki lehet próbálni a kézihajtányozást, a lóvasutat vagy a sínautót is. A kétnapos rendezvényre minden 14 év alatti gyermeknek ingyenes a belépés!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek