Három éven belül százötvenkilenc új vasúti járművet helyez forgalomba a ČD

Korcsmáros Gábor   ·   2023.05.29. 18:00
Panter1

A Škodától villamos motorvonatokat, a Pesától pedig dízeles motorvonatokat vásárol a Cseh Vasutak. A beruházás mértéke összesen 20 milliárd cseh korona.

Nagy járműparkfiatalításba kezd a Cseh Vasutak (ČD) a regionális vasútvonalakon. 2026-ig összesen százötvenkilenc új építésű vasúti járművet terveznek üzembe helyezni országszerte, több régióban is. A cseh Škodától RegioPanter elnevezésű villamos motorvonatokat, a lengyel Pesa gyártótól pedig a RegioFox elnevezésű motorvonatokat szereznek be. Az új vonatok beszerzésének értéke nagyjából 20 milliárd cseh korona, azaz 320 milliárd forint. A százötvenkilenc új jármű huszonhatezer ülőhelyet kínál majd.

Az új vonatok fokozatosan, több hullámban érkeznek a következő években. A háromszekciós RegioPanter (EMU 240) villamos motorvonat egységből Közép-Csehország regionális vasútvonalaira huszonkettő, az olmützi (Olomouc) régióba huszonhét, Hradec Králové régióba négy, a morvasziléziai régióba kettő, a zlíni régióba pedig öt RegioPanter érkezik. A kétszekciós RegioPanterekből (EMU 160) pedig a Vysočina régióba hat, a dél-csehországi és morvasziléziai régióba öt-öt, a Hradec Králové régióba három kerül 2026-ig. Egy akkumulátoros meghajtású villamos motorvonat beszerzése is fut (BEMU 160), ebből négyet szereznek be a morvasziléziai régióba.

A RegioPanterek elszaporodása régiónként

A RegioPanterek elsősorban a České Budějovice és Horní Dvořiště között, a Rybník−Lipno nad Vltavou vonalon pendliznek majd, a zlíni régióban pedig a Přerov−Otrokovice−Hodonín−Břeclav vasútvonalon teljesítenek szolgálatot, kiszolgálják továbbá a Prága és Ústí nad Labem, illetve Prága és Čáslav közötti vonalat is.

A RegioFox motorvonatok fokozatosan átveszik a személy- és sebesvonatok üzemeltetését a kiöregedő Regionováktól, például a Beroun−Rakovník, Rakovník és Prága között, Písek környékén, a Havlíčkův Brod−Jihlava, illetve Telč vasútvonalon, Chrudim és Pardubice között, valamint a Hradec Králové régió és a Pilseni régió nem villamosított vonalain.

A RegioFoxok elterjedése az egyes régiókban

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek