Hatvan éve üzemelteti a koperi kikötőt a Luka Koper d.d.

iho/hajózás   ·   2017.10.10. 18:45
koperdaru0

Ahhoz, hogy a szlovéniai kikötő az Adriai-tenger északi részének egyik legfontosabb tengeri árufuvarozási csomópontjává válhatott, szükséges volt a jelentős számú osztrák ügyfél és partner együttműködése is. A Luka Koper 2016-ban huszonkétmillió tonna teljes forgalmat bonyolított, ebből 844 ezer 766 TEU-nyit (vagyis ennyi húszlábas konténernyit) a konténerterminálban, a járműterminálban pedig 790 ezer 736 autó fordult meg. Idén az első félévben hat százalékkal, 11 millió 950 ezer tonnára nőtt az áruforgalom. A konténerek terén még magasabb, kilenc százalékos a növekedés: 459 ezer 965 TEU az eredmény. A járműforgalom viszont némileg csökkent.

Folyamatosan bővül a koperi kikötő, 2020-ra már 1,3 millió TEU kapacitást tudnak majd kezelni (fotó: Vörös Attila)

Jelenleg egy háromszázmillió eurós beruházási program zajlik, ennek nagy részét, 235 milliót a konténerterminál fejlesztésére fordítják: a létesítmény kapacitása 2020-ra eléri majd az 1,3 millió TEU-t. A kezelési műveletek hatékonyságának növelése érdekében a legkorszerűbb technológiával látják el a terminált: idén három új RMG portáldarut üzemeltek be, továbbá két új, a hatalmas, húszezer TEU kapacitású Super-Post Panamax konténerszállítókat kiszolgálni képes darut is beszereznek. A járműterminálnál új parkolóhelyeket és egy új kikötőhelyet alakítanak ki. A kettes mólónál a közelmúltban készült el egy multifunkciós raktár darabáruk és száraz ömlesztett áruk számára – adja hírül a Logistik Express.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek