Hidrogén-töltőállomást építenek buszoknak Bécsben

iho/zöldút   ·   2021.09.05. 17:30
00_hidrogenkut_becsben

A zöld hidrogénkútnál a város közműholdingja, a Wiener Stadtwerke buszai és teherautói tankolnak majd. Decembertől forgalomba áll Bécs első hidrogénbusza is.

Újabb fontos lépést tett Bécs a karbonsemleges közösségi közlekedés felé: hidrogén-töltőállomást létesítenek a Wiener Linien leopoldaui buszgarázsában. A hidrogénkútnál az osztrák főváros közműcégeit tömörítő Wiener Stadtwerke buszai és teherautói juthatnak a jövő üzemanyagához.

A bécsi régióban a Wiener Stadtwerke az egyetlen vállalat, amely egyszerre képes hidrogént előállítani, felhasználni és tankolni.

A fejlesztésre azért van szükség, mert 2023-tól összesen tíz hidrogénüzemű autóbusz rója majd Bécs utcáit – az első ráadásul már 2021 decemberében forgalomba áll. A Bécsi Közlekedési Vállalat 2020 nyarán már sikeresen tesztelte a Solaris hidrogén hajtású buszát, a Solaris Urbino 12 hydrogent a 39A vonalon. Az ilyen buszok előnye elektromos társaikkal szemben, hogy sokkal rövidebb ideig tart a tankolás. A Solaris esetében például nyolc perc alatt lehet feltölteni a 35 kilogrammos hidrogéntartályt, amivel akár 400 kilométert is meg tud tenni a busz. De nemcsak a hidrogénkút készül el év végére, javában zajlanak már a hidrogén-elektrolízis üzem előkészületei is a Wien Energienél, ahol zöld hidrogént fognak előállítani.

Az osztrák főváros terve, hogy az amúgy is környezetbarát Euro-6-os buszok mellett, 2027-re összesen nyolcvankettő elektromos és hidrogén hajtású jármű fusson majd az útjain. Az alternatív hajtású buszflotta és a hozzá szükséges infrastruktúra kiépítésére a Wiener Linien összesen 90 millió eurót fordít.

Nyitóképünkön: hidrogénmeghajtású autóbusz tesztüzeme Bécsben (fotó: Wiener Linien/Manfred Helmer)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek