Hidrogénüzemű vonatot tesztel az ÖBB

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.09.12. 13:00
Alstom Coradia iLint

Utasokkal a fedélzeten tesztelik az Alstom Coradia iLint hidrogénüzemű vonatot Alsó-Ausztriában.

Az osztrák vasúttársaság feltett szándéka, hogy jelentősen csökkentse a károsanyag-kibocsátást a nem villamosított vonalakon is. Ezt a célt szolgálja a szeptember 12-én kezdődő tízhetes Alstom Coradia iLint tesztüzem is. A francia járműgyártó vonata Bécsújhely (Wiener Neustadt) és Aspang, valamint Puchberg között közlekedik.

Ausztria már a harmadik ország, ahol tesztelik az iLintet, előzőleg Hollandiában, majd az észak-németországi vasútvonalakon próbálták ki a hidrogénüzemű vonatot. Az osztrák vasúttársaság oldalán a vonatok menetrendje is megtalálható. Az ÖBB egy mobil hidrogéntöltő berendezést is épített Bécsújhelyen. A vonatok tíz hétig tartó bérléséért a vasúttársaság 1,87 millió eurót fizet, az Alstom pedig vállalja a karbantartást és a hidrogénellátást.

Az ÖBB az iLint tesztelésével egy időben a Siemens Desiro ML típusú hibrid akkumulátoros motorvonatot is teszteli. Az iLint próbaüzeme áprilisban kezdődött volna, ha nem szól közbe a koronavírus. Az iLintek eddig leginkább Németországban vannak jelen, tizennégy szerelvény közlekedik Alsó-Szászországban, továbbá van egy 27 szerelvényre vonatkozó megrendelés is a Majna-frankfurti régióban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek