Honecker bosszúja továbbra is kísért

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.06.15. 13:45
Bdmtee_01

Szűkös és kényelmetlen ülések, alig billenő ablakok, ragadós bőrülések – ez is hozzátartozik a cseh vasút mindennapjaihoz. Bár technikai felszereltségét (UIC-X, GP 200-as forgóváz, 160 kilométer/óra maximális sebesség) tekintve már az újabb időket idézi a Bdmtee jelölésű személykocsi, mégis sok ellenszenvet vált ki az utasok körében.

A gyári kivitelezés tényleg Honecker idejét idézi (fotó: wikipedia)

Az ülések kicsik, szűkösek, sok kocsiban még mindig műbőr bevonatúak, a középfolyosó is elég szűkös, az ablakok pedig csak körülbelül harmincfokos szögben billennek befelé, a nyári hónapokban így elviselhetetlen a meleg. A vasutasok és az utasok is egyaránt csak Honecker bosszújának ismerik a személykocsikat. A vagonokat a VEB Waggonbau Bautzen gyárában építették 1989–90-ben. Azóta kisebb átalakítások történtek, de nem mindegyik kocsi esett át fiatalítási kúrán. A kocsikat a Brno, Přerov, Ostrava és Pardubice környéki vasútvonalakon lehet leginkább látni, vannak olyanok, amelyeket vezérlőkocsis ingákba soroltak be. Ezeket sikerült már kipofozni, kerékpár szállítására is alkalmasak, elektronikus utastájékoztatóval vannak felszerelve, és csökkentették a férőhelyet is.

Néhány kocsit azért sikerült utasbarátabbá varázsolni, amik az ingákban közlekednek, azok már így néznek ki – a kilencvenhat férőhelyet nyolcvanra csökkentették (fotó: vagonweb.cz)

A Cseh Vasutak krónikus kocsihiányban szenvednek, emiatt még az ugyancsak Bautzenben gyártott Y-kocsik is tovább maradnak forgalomban, mint azt tervezték. A legrégebbi „bőrüléses” kupésokat már az idén szerették volna teljesen kiszorítani, esetleg csak mentesítőkocsinak használni, de most úgy tűnik, mégis maradnak. A cseh vasúttársaság tájékoztatása szerint körülbelül száz A, AB, BDs és B sorozatú kocsinál végeznek el ráncfelvarrást. A felújítás leginkább az utasteret érinti, kicserélik a padlót, az oldalfalakat és kupéajtókat, rendbe hozzák az ablakokat, bebiztosítják az ajtókat. A toalett is némiképp megújul, bár ez inkább csak vizuális szinten jelent változást, fürdőszobát imitáló tapétát kap. A felújítást három depóban végzik majd (Plzeň, Brno, Hradec Králové).

Egy felújított bautzeni<br>(fotó: a szerző)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek