Indul a regionális CityJet Ausztriában

iho/vasút   ·   2016.01.14. 18:45
400px_obb_cityjet

Az első 4744-es sorozatú villamos szerelvényeket az Ausztria délkeleti részén található Stájerország tartomány kapta: a Graz és Bruck an der Mur közötti S1-es, valamint a Grazot a szlovén határnál található Spielfeld-Strass-szal összekötő S5-ös S-Bahn-viszonylatokon állnak az utasok rendelkezésére.

Az ÖBB első regionális CityJet-vonatai már forgalomba is álltak Graz környékén, három hónappal a tervezett időpont előtt (fotó: Global Rail News)

Az ÖBB még 2013-ban rendelt a Siemenstől harmincegy elővárosi és hetven regionális kivitelű Desiro MainLine villamos motorvonatot 590 millió euró értékben; előbbieket a 4746-os, utóbbiakat a 4744-es sorozatba sorolta a vasúttársaság. A 4746-os sorozatú CityJetek kizárólag a Bécs környéki S-Bahn-viszonylatokon fognak közlekedni; a 244 ülőhelyet biztosító vonatok első példányai 2015 decemberében álltak forgalomba a Bécs-Hirschstettent Ebenfurth-tal és Bécsújhellyel (Wiener Neustadt) összekötő S80-as viszonylaton. A tizenöt üléssel többet kínáló regionális társaikat Ausztria-szerte használni lehet majd: Alsó-Ausztria harmincöt, Felső-Ausztria tizenhét, Stájerország pedig tizennyolc szerelvényt kap. A Global Rail News arra emlékeztet, hogy a százhatvan kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességű szerelvények háromrészes kivitelben érkeznek, azonban a Siemens úgy tervezte meg a vonatokat, hogy igény esetén a jövőben egy betétkocsival meg lehessen toldani a hosszukat.

Az ÖBB szerint Stájerország 2016 során vonatai felét, kilenc szerelvényt vehet át, a fennmaradó kilenc motorvonat pedig 2017-ben fog megérkezni. A teljes CityJet-flotta várhatóan 2018 januárjától közlekedik majd – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek