Jelentős környezetvédelmi minősítést ért el az RCG

iho/vasút   ·   2023.01.27. 12:00
obb_rcg_tehervonat

A logisztikai vállalat „B” besorolást szerzett a Szén-dioxid-kibocsátási Projekt (CDP) keretében.

Jelentősen javított környezetvédelmi teljesítményén tavaly az ÖBB Rail Cargo Group (ÖBB RCG): „C”-ről „B”-re javított a világ egyik legfontosabb értékelésén – a CDP-minősítést világszerte a környezetvédelmi jelentések aranystandardjának tekintik; a befektetők, a vállalatok, a döntőshozók, a tudósok és a média a vállalatok éghajlattal kapcsolatos adatainak és stratégiáinak megismerésére használják.

Az RCG vezérigazgatója, Clemens Först elmondta, a 2022-es eredmény nemcsak jelentős javulás a megelőző évhez képest, hanem az európai átlag fölé is helyezi a vállalatot. Ez azt bizonyítja, hogy az RCG a Párizsi Klímaegyezmény szellemében hozzájárul egy olyan Európához, ahol érdemes élni és elérni azt az elképzést, hogy a vállalat az európai gazdaság fenntartható logisztikai gerince legyen.

Az RCG az éghajlattal kapcsolatos összes adatot benyújtotta a CDP-nek, hogy részt vehessen a rangsorban, ezúttal ráadásul kiterjedt és részletes, teljes verzióban. Az RCG legutóbbi, egy évvel ezelőtti részvételekor is a figyelemre méltó „C” szintet érte el, amit most még jobbra, „B”-re javított. Ez a vizsgált területek jelentős növelésének volt köszönhető, többek között az irányítás, az 1-es, 2-es és 3-as szintű kibocsátás és ellenőrzés („A” szint), valamint a kockázatkezelési folyamatok („A” szint) kategóriáiban.

Európa-szerte több mint 5800, világszerte pedig körülbelül 18 ezer 700 vállalat nyújtja be környezetvédelmi adatait a CDP-nek. Az RCG idei „B” besorolása összhangban áll a CDP-minősítés iparági átlagával. Az összes szektort figyelembe véve az RCG még a globális átlag C szint felett is áll. A minősítésben a vállalatok mellett önkormányzatok, városok, régiók és államok is részt vesznek.

A Szén-dioxid-kibocsátási Projekt (Carbon Disclosure Project) egy olyan nonprofit szervezet, mely a vállalatokat, városokat, régiókat és országokat környezetvédelmi átláthatóságuk és intézkedéseik alapján minősíti. A cél az, hogy a vállalatokat és a helyi hatóságokat az olyan környezetvédelmi adataik közlésére ösztönözzék, mint például a káros üvegházhatású gázok kibocsátása és a vízfogyasztás. A CDP önkéntes alapon kitöltendő kérdőívek által gyűjti össze az értékelés szempontjából döntő fontosságú adatokat és információkat.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló Rail Cargo Group Európa vezető logisztikai vállalataként Európától Ázsiáig a nap 24 órájában formálja az iparágat, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A vállalat a világ 17 országában van jelen saját alkalmazottakkal. Az RCG 34 különböző nemzetiségű, összesen 5755 logisztikai szakembere évente körülbelül 463 ezer vonatot – naponta nagyjából 1270-et – közlekedtet le biztonságosan, évente 94 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékony, végpontok közötti logisztikai megoldásokkal. A Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó RCG az Ausztriában szállított áruk 28 százalékát továbbítja, ezzel Európa élmezőnyébe tartozik. Az RCG évente körülbelül 1,1 millió tonna szén-dioxid kibocsátását is megelőzi Ausztriában.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: ÖBB RCG AG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek