Jelentős uniós támogatás lengyel vasútfejlesztésekre

iho/vasút   ·   2017.12.04. 16:15
400px_lengyel

A lengyel Innovációs és Hálózati Végrehajtó Ügynökség (INEA) és a gazdaságfejlesztési minisztérium közösen indított el a napokban tíz új beruházást, melyeket részben CEF-pénzekből kiviteleznek.

A CEF-támogatások harmadszor nyílnak meg a lengyel nemzeti vasút PKP számára, amely most négy projekttel kapcsolatban írt alá finanszírozási megállapodást, összesen 816 millió euró (körülbelül 255 milliárd forint) értékben. Az egyik fejlesztés az E75-ös számú, Białystok–Suwałki–Trakiszki országhatár vasútvonal, valamint a Białystok–Ełk vonalszakasz felújítása. A körülbelül 398 millió eurós (124-125 milliárd forint) költségű beruházáshoz a pénz nagy része, 338 milliót euró (106 milliárd forint) az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből érkezik.

A sárgával jelölt pályaszakaszok újulhatnak meg Lengyelországban az újabb CEF-pénzeknek köszönhetően (forrás: mappedplanet.com/iho.hu)

Egy másik támogatott projekt az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszer (ERTMS) és az Egységes Európai Vonatbefolyásolási Rendszer (ETCS) kiépítése a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) lengyelországi törzshálózatán. A korszerű technika létrehozása 344,68 millió eurót (száznyolcmilliárd forintot) kóstál, ennek nyolcvanöt százalékát, 292,98 milliót (kilencvenkétmilliárd forint) állja a CEF-en keresztül az Európai Unió.

További 90 millió euró (28 milliárd forint) érkezik az E30-as vonal Kędzierzyn Koźle–Opole Zachodnie szakaszának 142,38 millió eurós (cirka 45 milliárd forint) költségű felújításához, vagyis a költségek hatvanhárom százalékát állja az EU.

A negyedik projekt a Sziléziában futó E30-as és E65-ös vasútvonalak Będzin–Katowice–Tychy–Czechowice-Dziedzice–Zebrzydowice és Most Wisła–Czechowice-Dziedzice–Zabrzeg szakaszainak felújítását foglalja magában. A 111,7 millió eurós (35 milliárd forint) költségű fejlesztéshez 95 millió euró (30 milliárd forint) CEF-támogatás érkezik.

A CEF-pénzek lehívásának első két körében a PKP PLK 3,45 milliárd eurónyi (körülbelül 1080 milliárd forint) uniós pénzt tudott lehívni, amit összesen tizenhét beruházáshoz használtak fel.

Lengyelország 2014–2016-ban negyvenegy közlekedési beruházásra igényelt támogatást. Ezekhez 4,2 milliárd eurót (körülbelül 1315 milliárd forint) ítélt oda a CEF-en keresztül az EU – adja hírül a Railway Pro.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek