Jelentős utazási kedvezmény Csehországban is

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.04.13. 18:45
kiskep

A cseh kormány (tegyük hozzá, hogy csak ügyvivő kormány, mivel a Parlament Képviselőházának bizalmát nem nyerte el) hirdetményében tájékoztatott arról, hogy június 10-től életbe lépteti azt a rendelkezést, ami szerint a 26 éven aluli diákok és a 65 év fölötti nyugdíjasok 75 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a vonatokon és a helyközi buszjáratokon az országban. Az államkasszának ez számítások szerint 5,8 milliárd koronába (69,6 milliárd forint) kerül majd évente. Az intézkedés bevezetését nagymértékű ellenszenv övezi, sokan vannak, akik ellenzik, és populista intézkedésként könyvelik el a kedvezményt. Sokak az 5-6 milliárd koronás költséget is hasraütésszerű számnak tekintik, vitatják, hogy bármilyen felmérés, vagy megalapozott számítás lenne mögötte.

Sokkal többen lehetnek majd a peronokon június 10-től

A 75 százalékos kedvezmény igénybe vételéhez 15 éves korig semmilyen igazolvány felmutatására nincs szükség, a 15 és 18 év közöttieknek a kor igazolásához elegendő lesz a személyigazolvány, vagy diákigazolvány (ISIC). A 18 és 26 év közötti diákoknak pedig kötelező lesz a diákigazolvány felmutatása, amivel igazolják, hogy nappali tagozaton tanulnak. A 65 évnél idősebb nyugdíjasok esetében bármilyen életkort igazoló igazolvány is elég lesz, hogy jogosult legyen a 75 százalékos kedvezményre.

Lesznek-e hosszú sorok a jegypénztáraknál?

A közlekedési minisztérium által készített dokumentumban az áll, hogy a vasúti és közúti szolgáltatók megszabhatják, hogy mindegyik járaton érvényes lesz-e a kedvezmény, vagy némelyik csúcsidős járatot kivonják ez alól. A magán vasúti és buszszolgáltatók saját maguk dönthetnek arról, hogy megadják-e a kedvezményt az említett csoportoknak – eddig egyikük sem jelezte, hogy nem építi be a tarifarendszerébe az állam által nyújtott kedvezményt. Miért is tennék, ugye? Nekik ez egy jó biznisz, hiszen biztos, hogy majd nő az utasszám, a bevételkiesést viszont az állam kompenzálás formájában kifizeti majd a szolgáltatónak. Engedjenek meg egy rövid eszmefuttatást: a Prága–Pardubice vonalon (kerekítsünk) 100 korona körül van egy menetjegy. A diák és nyugdíjas 25 koronáért vesz majd jegyet. Beszáll mondjuk a Regiojet járatára, ahol ingyen kávét, teát és napilapot kap (ami már önmagában több mint 25 korona). Az állam pedig 75 koronát fizet majd a szolgáltatónak költségtérítésként.

Az étkezőkocsikban csapolt sör is kapható, ahol már így is sokan állnak sorban

A kedvezmény minden EU tagállam polgárának jár majd, így a hazai diákoknak és nyugdíjasoknak is. Regisztrálás és egyéb hercehurca nélkül.  A cseh közvélemény erősen negatív hozzáállást tanúsít a kedvezmény bevezetésével kapcsolatban, maguk a diákok is ellenzik, mondván, hogy éppen az oktatásra fordítandó többletpénzt használná a kormány a kedvezményrendszer fedezésére. A vasúttársaságok és busztársaságok egyelőre hallgatnak, de szivárognak olyan kijelentések, hogy a kedvezmények több utast generálnak majd, ami persze az utazás komfortját rontja majd. Ha pedig a megnövekedett utasigény több járatot követel majd, azt sem biztos, hogy teljesíteni tudják a szolgáltatók, mivel már most kevés a mozdonyvezető és a buszvezető az országban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek