Kerültek az IC-k

Fritz Gergely   ·   2013.07.29. 19:00
DSC_0054_kk

A 40-es számú Budapest–Pécs vonalon Pusztaszabolcs és Szabadegyháza között öt napig teljes kizárásos vágányzár volt érvényben, amely annyit jelent, hogy a kizárt szakaszon munkavonatok kivételével nem közlekedhet egyéb szerelvény. A jelzett szakaszon július 22-e és 26-a között egy kisebb híd karbantartását végezte a MÁV FKG Kft. Ennek keretében a műtárgy szigetelését, festését oldották meg, valamint egy rövid szakaszon vágányszabályozást végeztek.

Mezőfalvára jár be a terelt Baranya Intercity<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: a szerző)

A munkák idején a sebesvonatok helyett a két állomás között pótlóbusz közlekedett, a Budapest–Pécs viszonylatú intercityk, valamint a 46-os vonal vágányzára miatt csak Budapest és Szekszárd között közlekedő Gemenc Expressz kerülő útvonalon, Pusztaszabolcs–Dunaújváros–Mezőfalva–Rétszilas útvonalon kerülte el a lezárt szakaszt. Mivel a vonal nem villamosított, három M41-es érkezett a szerelvények átemelésére. A terelés miatt jelentősen megnőtt a járatok menetideje, az eredetileg 2 óra 58 perces Budapest–Pécs táv 3 óra 41 percre duzzadt, nem beszélve a néhol tetemes, olykor 20-30 perces késésekről.

A vonal emblematikus fotóhelyén, a nagykarácsonyi bevágásnál tempózik a dombóvári 122-es Csörgő vonta IC

A Dunaújvárost Rétszilassal összekötő 43-as vonal egyébként nem több egy álmos vicinálisnál, ám terelésre mondhatni rendszeresen használják. A Bézés mellékvonalon már korábban is kerültek a pécsi IC-k, de nem egyszer tehervonatok is feltűnnek. Így volt ez például egy héttel korábban, azaz július 15-től 19-ig is, amikor egy Pusztaszabolcs és Dunaújváros közötti karbantartás miatt a dunai vasműbe tartó tehervonatok szergejes vontatással Rétszilas–Mezőfalva útvonalon érték el célállomásukat. De a rácalmási balesetet követő helyreállításoknál szintén a 43-as vonalon kerültek a nehéz szerelvények.

Míg korábban egy-két tehervonat is befért a kétóránként járó intercityk közé, ezúttal a szerelvények nagy része vagy a Balaton déli partján, vagy a Székesfehérvár–Sárbogárd vonalon érték el úti céljukat.

A Gemenc Intercity szóló Desiróval Rétszilas alsót elhagyva közeledik úti célja felé

Kapcsolódó hírek