Kész az M3-as metró déli szakasza, átadás október 22-én

  ·   2020.10.15. 18:30
01_m3_deli_szakasz

Átadják a Budapesten utazóknak az M3-as metró felújított, Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszát október 22-én, csütörtökön 17 órakor.

A BKK szerint a leglátványosabb változás a négy átépített, letisztult látványvilágú, utastereiben szimbólumokat, finom gesztusokat megjelenítő állomás, ugyanakkor megújultak az alagúti terek, a pályahálózat, a vasúti és a biztonsági berendezések, a tájékoztató elemek és a metróvonal elektronikai hálózata is. Az átadást követően az M3-as metró a teljes vonalon közlekedik, a középső szakaszon korábban lezárt állomásokon – Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák – azonban a továbbiakban sem áll meg: ezek az állomások változatlanul a felszíni járatokkal, illetve a Népliget és a Kálvin tér között közlekedő M30-as állomáspótló busszal közelíthetők meg. A déli szakaszon megszokott, alternatív eljutási lehetőségeket biztosító buszjáratokkal továbbra is lehet utazni. Az M3-as metróvonal rekonstrukciója a középső szakaszon folytatódik, erről a BKK és a BKV a későbbiekben ad részletes tájékoztatást.

Az M3-as metró déli vonalszakaszán 2019 áprilisában kezdődtek el a vonalfelújítási munkák. Ahogy az északi szakasz rekonstrukciója idején, úgy az elmúlt másfél évben Dél-Pesten is zavartalanul zajlott le a metrópótlás a folyamatosan, rendkívül sűrűn közlekedő pótlóbuszoknak és a felszíni közlekedés hálózat megfelelő átalakításának, de leginkább a Budapesten utazók türelmének köszönhetően.

Népliget (fotók: BKV/Horváth Bence)

A megállók kényelmesebbek, biztonságosabbak és a LED-es megvilágításuknak köszönhetően nemcsak világosabbak, de energiatakarékosabbak is lettek. A teljes vonali infrastruktúra megújult:

  • az állomásokon kívüli terek,
  • a vágányok,
  • a vasúti,
  • a biztonsági,
  • a szellőzőberendezések,
  • a gépészeti rendszer
  • és az utastájékoztatási elemek is.

A déli szakasz korszerűsítése azonban nem fejeződik be: a teljes körű akadálymentesítés megvalósításával folytatódnak a munkálatok, hogy 2021 végére a megújult állomások mindenkinek elérhetők legyenek. Az M3-as metró felújításának eredeti programja a mozgásukban korlátozottak helyzetének javítása érdekében csak egyes állomások akadálymentesítését tartalmazta, azonban a 2018. április 19-én megtartott Fővárosi Közgyűlésen döntés született arról, hogy a felújítás műszaki tartalmában korábban nem szereplő állomásokat is akadálymentesítsék.

Pöttyös utca

A Határ út és Népliget állomáson már elkészültek a felvonóbeépítések és hamarosan az utazóközönségnek is elérhetővé válnak, a Pöttyös utca és az Ecseri út állomáson pedig jelenleg is tartanak az előkészítő munkálatok.

A járványügyi helyzetben 2020 első felében országszerte rengeteg építkezés állt le, az M3-as metróvonal felújítása azonban – szigorú előírások betartásával – folyamatosan zajlott, hogy a Budapesten közlekedők mielőbb újra utazhassanak a vonal déli szakaszán.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek