Kijelölték a lengyel nagysebességű vasúthálózat harmadik szakaszát

iho/vasút   ·   2023.05.17. 12:00
cpk

A projektszervező Centralny Port Komunikacyjny (CPK) a Sieradz–Poznań szakaszt véglegesítette.

Az ipszilon alakú nagysebességű hálózat Varsóból fog kiindulni, ahonnan a leendő CPK repülőtért és Łódź városát érintve fut majd Sieradzig, ahol kettéágazik: az ipszilon egyik ága Wrocławig, a másik pedig Poznań vezet majd. Ez utóbbi, 155 kilométer hosszú szakaszról döntöttek a napokban: a tervezési munka hamarosan meg is kezdődhet. A Varsó és Łódź közötti 140 kilométeres szakasz, valamint a Łódźtól Wrocławig vezető, kétszáz kilométer hosszú pálya már a tervezési fázisnál tart.

Lengyelország pénzügy- és regionális politikáért felelős miniszterhelyettese, a kormány CPK-ért felelős meghatalmazottja, Marcin Horała elmondta: a Sieradz–Poznań nagysebességű vonalnak köszönhetően a Nagy-Lengyelország (Wielkopolska) régió csatlakozik a CPK vasúti projekt kedvezményezettjeihez. A vonalnak az eredeti tervek szerint mára már üzemelnie kellene, a megvalósítást viszont sajnos tizenkét évvel ezelőtt feleslegesen felfüggesztették.

A 250 kilométer per órás sebességgel használható pálya megépülésével tovább csökkenhetnek a vasúti menetidők Lengyelországban: a Varsó és Poznań között a jelenlegi három óra helyett mindössze két órát vesz majd igénybe az út, a Poznań–Kalisz menetidő pedig másfél óráról 35 percre csökken. A főváros és Kalisz között három óra helyett 75 perc lesz a menettartam, és egy Poznań–Łódź utazás is csak 70 percig fog tartani három óra helyett.

A CPK vasúti beruházásokért felelős igazgatósági tagja, Radosław Kantak elmondta: a végleges nyomvonalverzió az optimális megoldás Poznań és Sieradz között, melyet a lakosokkal és a helyi hatóságokkal folytatott konzultációk eredményeként dolgoztak ki. Úgy tervezték meg, hogy a lehető legkevesebb összeütközésbe kerüljön lakóépületekkel és természetvédelmi területekkel, vízvételi helyek és műemlékek szempontjából pedig a legkedvezőbb legyen – számol be a Rail Tech.

A nagysebességű CPK projekt összeségében kétezer kilométernyi új nagysebességű vasútvonal létrehozását irányozza elő Lengyelországban.

(Nyitóképünkön a CPK-hálózat Lengyelország szívébe tervezett szakaszai. Kép forrása: railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek