Kína–Madrid 21 nap alatt

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.12.17. 13:45
kiskep
Megérkezett a spanyol fővárosba az első közvetlen konténervonat Kínából. A 13 ezer kilométer hosszú, nyolc országon át vezető utat 21 nap alatt tette meg a vonat. Jelenleg ez a leghosszabb vasúti összeköttetés a világon, hiszen hosszabb mint a Transzszibériai Vasút, vagy az Orient Expressz vonala.

A konténervonat Kínából, I-Wu városából indul Kazahsztánon, Oroszországon, Fehéroroszországon, Lengyelországon, Németországon és Franciaországon keresztül jut el a madridi Abronigal teherszállítási terminálba. A vonat 30 vagonjában 1 400 tonna áru érkezett Spanyolországba, főleg játékok, irodaszerek és sok karácsonyi vásár kellékei. Visszafelé ugyancsak megrakodva megy majd a vonat, Kínába főleg borokat, spanyol szárított sonkát és olivaolajat szállít. Kína egyébként Spanyolország legnagyobb kereskedelmi partnere az EU országain kívül. Kína kereskedelmi partnerei közül pedig Spanyolország a hetedik helyen áll az uniós országok között. A két ország közti kereskedelem összforgalma a múlt évben 20,1 milliárd euró volt (6 174 milliárd forint).

Úton (fotó: a szerző)

A Kína és Spanyolország között közlekedő tehervonat várhatóan rendszeresen jár majd. A kínaiak heti öt alkalommal már járatnak például Peking–Hamburg járatot is. A vasúti közlekedés mellett szól főleg a környezetvédelem és a gyorsaság (tengeren a mostani három hét helyett hat hétig tartana az út). Hátrány viszont, hogy a különböző nyomtávok miatt a konténereket háromszor kell átrakodni, és 800 kilométerenként az átjárhatóság hiányában a mozdonyokat is cserélik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek