Kötelező lesz a testkamera a legkritikusabb elővárosi járatokon

iho/vasút   ·   2020.08.27. 15:15
01_testkamera

Augusztus 31-étől a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain, naponta közel 250 vonaton.

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók bántalmazásának megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása. Az incidensek elkerülésének érdekében az eddigi, önkéntes gyakorlattól eltérően augusztus 31-étől a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező lesz a testkamera használata

  • a Budapest–Esztergom,
  • a Budapest–Pusztaszabolcs,
  • a Budapest–Cegléd–Szolnok,
  • a Budapest–Újszász–Szolnok,
  • a Budapest–Göd–Vác–Szob,
  • a Budapest–Veresegyház–Vác
  • és a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét

vasútvonalakon.

Az utóbbi években a vasúttársaság intézkedéseinek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon.

  • 2018-ban 123,
  • 2019-ben 70,
  • idén pedig eddig 48 esetben

bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben.

Utóbbiak közül 25 tettlegesség, 22 tettleges becsületsértés, egy pedig verbális agresszió volt a kollégák személyét közvetlenül vagy közvetetten veszélyeztető esemény. Nyolc napon túl gyógyuló sérülés egyszer történt.

Ebben az évben a legtöbb, nyolc eset a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon történt; a szomorú statisztikában a második a Budapest–Újszász–Szolnok vonal volt hat támadással; a Budapest–Göd–Vác–Szob vonalon pedig öt alkalommal ért jegyvizsgálót agresszió. A bántalmazások több mint fele a délutáni és éjszakai órákban történt.

Az elkövetők nyolcvan százaléka menetjegy nélkül; érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, vagy ittas volt.

A hasonló esetek megelőzése érdekben 2020-ban csaknem 81 ezer órában kísérték a vonatokat biztonsági személyzettel a vasútőrök, továbbá 2300 órában együttműködési megállapodás alapján polgárőrök is. A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt ők vagy a vonaton tartózkodók veszélyben lehetnek.

A MÁV-Start idén év végéig, a már meglévő száznyolc mellé további hatvanhat új testkamerát telepít az eddigieken túl új helyszínekre is: a Keleti pályaudvarra, Komáromba, Miskolcra, Sátoraljaújhelyre, Füzesabonyba, Záhonyba, Szegedre és Tapolcára. A jegyvizsgálók tapasztalatai azt mutatják, hogy a mobilkamerák láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság. Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Életre kel az Elvira

iho/vasút   ·   2023.01.31. 12:00

Teljesen magyar fejlesztésű robotasszisztenssel újul meg az Elvira menetrendi szolgáltatás a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatán.

Vasút Kisvasút

Valentin Expressz a Gyermekvasúton

iho.hu   ·   2023.02.01. 03:00

Más kisvasutakon már többéves hagyomány, hogy a szerelmesek napján különleges vonatok is járnak, de a Gyermekvasúton csak idén indulnak először különvonatok február 14-én.