Közel megduplázza KISS-flottáját az SBB

iho/vasút   ·   2021.04.23. 15:00
sbb_stadler_kiss

A svájci vasúttársaság újabb hatvan kétszintes Stadler-motorvonattal növeli interregionális kapacitásait.

A napokban bejelentett, 1,3 milliárd svájci frank, vagyis körülbelül 430 milliárd forint értékű megállapodás a felek között még 2008-ban kötött keretszerződés része. A kétszintes, villamos szerelvények a tervek szerint a 2023. decemberi menetrendváltással állhatnak forgalomba, jelentősen növelve az utaskapacitást a SBB interregionális viszonylatain.

A MÁV-Start KISS-eihez hasonlóan nagy kapacitású, hatrészes, alacsonypadlós, így akadálymentes KISS-ek közül tizenkilenccel Zürich környékén és Svájc nyugati részén növelik majd az utaskapacitást, a további 41 vonattal pedig régebbi, nem akadálymentes szerelvényeket váltanak majd ki, megkönnyítve többek között a mozgáskorlátozottak utazását – jelenti a Railvolution. A százötven méter hosszú, hatrészes, hosszútávú utazásra tervezett motorvonatok 466 ülőhelyet fognak kínálni, az első osztályon kettő plusz egyes üléselrendezéssel. A fedélzeti szolgáltatások közül természetesen nem maradhatnak ki a hálózati csatlakozók, a kerékpárhelyek, a korszerű utastájékoztató rendszer, az akadálymentes WC, valamint a kerekesszékkel közlekedők számára fenntartott többcélú terek.

Az SBB a 2008-as alaprendeléssel ötven RABe 511 sorozatú, vegyesen négy- és hatrészes KISS-t vásárolt a svájci gyártótól a zürichi elővárosi S-Bahn-vonalakra. 2010-ben huszonnégy, regionális kivitelű, szintén négy- és hatrészes emeletes szerelvényre nyújtották be az igényüket, 2015-ben pedig további 19 elővárosi vonatot hívtak le – számol be a Railway Gazette.

(Nyitókép forrása: Wikipedia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek