Logisztikai szakma: találkozzunk Velencén!

iho   ·   2015.09.28. 11:15
kozlloghirdvel0
Mottó: „PONT” amire szüksége van...!

A logisztikai szakma egyik legrangosabb rendezvénye, a Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencia, amely rendszeresen a gazdasági-technikai-technológiai változásokra adandó válaszként, a közlekedés-logisztikához kapcsolódó valamennyi szakterülettel foglalkozik.

A képre kattintva galéria nyílik (montázs: MLSZKSZ)

Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencia

2015. október 8–9.
Helyszín: Velence Resort Hotel & Spa****
Információ: www.mlszksz.hu, mlszksz@mlszksz.hu

Részletek elérhetők a következő linkről:
http://mlszksz.hu/nemzetkozi-kozlekedeslogisztikai-konferencia-2015/

A konferenciának évek óta célja felhívni a figyelmet az értékteremtésre, az összefogás fontosságára, a tisztességes piaci magatartásra, a törvényi keretek betartására és a folyamatos fejlődés szükségességére. A szervezés során olyan PONT-okat kerestünk, amelyekkel biztosíthatóak ezen törekvések megvalósítása, a szakma gyakorlatias megoldásainak bemutatása, új irányzatokról információszerzés, a hatékonyságnövelési lehetőségek feltérképezése és közreadása, nem utolsó sorban a kapcsolatépítés lehetősége, kötetlen információcsere a szakhatóságok, minisztériumok rendszeresen jelenlevő vezetőivel.

Az idei konferencián több újdonság is szerepel. Korábban már beszámoltunk Litkey Farkas a balatoni Kékszalag tizenegyszeres győztesének és Nógrádi György biztonságpolitikai szakember előadói részvételéről. A legújabb újdonság az a kezdeményezés, amely keretében a közlekedéslogisztikai szakma, gyakorló szakmai szervezeteinek, gyakorló vezetői mutatják be a magyar logisztikai piac aktuális állapotát, jövőbeli kilátásait, fejlődésének lehetőségeit, elvárt irányait. A Fórumra meghívásra került a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Dr. Lenner Áron Márk helyettes-államtitkár úr is, aki logisztikát segítő kormányzati intézkedésekről, jövőbeli elképzelésekről fog beszélni. Azaz, hogyan lehet az újra iparosítást versenyképes logisztikai szolgáltatásokkal segíteni.

A Fórum levezető elnöke: Kristóf Gábor újságíró, Gazdasági Rádió.

Fórumon résztvevő személyek és szervezete:

  • Fülöp Zsolt elnök, Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége,
  • Iszak Tibor elnök, Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége,
  • Dr. Mosóczi László elnök, HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület,
  • Dr. Lenner Áron Márk belgazdasági, helyettes-államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője,
  • Cpt. Szalma Béla elnök, Magyar Dunai Kikötők Szövetsége,
  • Vizsy József elnök, Magyar Vámügyi Szövetség,
  • Wáberer György elnök, Magyar Közúti Fuvarozok Egyesülete.

Néhány érdekes „PONT” a konferencia programjából a teljesség igénye nélkül

1. Logisztikai pályázatok – mindenki nagyon várja, hogy mikor lesz logisztikai pályázat, milyen feltételekkel és mire lehet majd pályázni! Mennyire fognak átalakulni a korábbi feltételek, mennyivel lesz könnyebb a pályázó élete! Sok kérdésre választ kapunk Vitályos Eszter államtitkár előadásából.
2. EKÁER üzemeltetési tapasztalatok – az elején nagyon döcögött az elindulás, sok szenvedés volt, mára már azt lehet mondani, hogy a rendszer nagyjából beállt az üzemi szintre. Az eddigi üzemeltetési tapasztalatokról és a jövőben tervezett, a logisztikai szakmát érintő változásokról fog beszélni Szabó Károly szakfőigazgató a NAV-tól.
3. Záhony térségének fejlesztési igényei, a vállalkozók oldaláról – Záhony és térségének fejlesztési igényeiről sokszor és sokan beszéltek. De arról, hogy mi az ügyfelek/vállalkozók elvárása, akik az ide meg álmodott fejlesztéseket igénybe vennék, alig kapott hangot. Ezt a hiányosságot próbáljuk pótolni Széles András előadásával.
4. Hazai piacvédelem – ez soha nem volt erősségünk, az EU-ban mások mindig sokkal jobban csinálták, mindig hamarabb és ügyesebben megtalálták az érvényesülésük lehetőségét. Az MKFE előadásában ezekről a történetekről fogunk hallani egy csokorra valót, mint egy tanmesét.
5. Duna és a víz problémaköre – ez egy olyan történet, hogy ha van víz a Dunában akkor az a gond, ha nincs, akkor meg az. Jó lenne egyszer érdemben, elfogultság nélkül megnézni, hogy mi lenne a jó megoldás. Ebből ad egy kis ízelítőt Dr. Mészáros Csaba, a Műszaki Egyetem Vízgazdálkodási Tanszékéről, természetesen előadása nem pótol egy alapos megvalósíthatósági tanulmány elkészítését.
6. Kárpát-medence biztonság politikai kérdései – ez most sajnos nagyon aktuális – lásd az ukrán–orosz konfliktust, a bevándorlási cirkuszt, a Volkswagen mélyrepülését – sajnos úgy néz ki, hogy még igen az elején tartunk és egyre erősebbek a logisztikát és az árufuvarozást érintő hatásaik (közúti határzárak, vasúti áruforgalmi korlátozások stb.). Ezek összefüggéseiről és a várható jövő képről fog beszélni Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.
7. Vasúti korridorok – jó egy éve üzemelnek az EU által szorgalmazott RFC6-os és RFC7-es vasúti áruszállítási folyosók, így ezekkel kapcsolatban összegyűlt némi tapasztalat. Ezeket ossza meg a hallgatósággal Dr. Farkas Gyula, a Rail Cargo Hungária részéről.
8. Hogyan üzleteljünk Oroszországgal? – ezt is sokan sokféle módon értelmezik és gyakorolják, vagy szeretnék gyakorolni. Egyelőre csak álmodozunk a ’90-es évek előtti kétoldalú kereskedelmi forgalom nagyságáról, pillanatnyilag ettől távolodunk, nem közeledünk. Ahhoz, hogy mi kellene az eredményes üzlethez, az orosz állami vasút többségi tulajdonában álló szállítmányozó cég, a GEFCO képviselője, Delkúti Péter osztja meg a hallgatósággal.
9. Nem daruzható közúti félpótkocsi vasút fuvarozása – a közúti áruforgalom 95 százaléka ilyen járművekkel bonyolódik. Sokan sokféle módon próbálják ezeket vasútra rakni, de eddig áttörés nem történt. Akinek sikerül, az nagy üzletet fog csinálni! A Rail Cargo Austria részéről, Peter Reitter az ISU megoldást és ennek tapasztalatait fogja ismertetni a hallgatósággal.
10. Kombitermináli, kikötői folyamatok gyorsítása – termináli beléptetések gyorsítása, járművek és rakományok menetközbeni azonosítása, vizsgálata mind-mind ehhez a témakörhöz tartozik. Ilyenekről és még sok más érdekességekről fog előadást tartani Thore Arendt Németországból, az ottani Közlekedéstudományi Intézet képviseletében.

Bíró Koppány Ajtony főtitkár
Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége
1211 Budapest, Weiss Manfréd út 5-7.
Tel./fax: 1/266-3126, mobil: 20/4699447
E-mail: mlszksz@mlszksz.hu

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek