Madárbiztos megállók Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.03.25. 11:15
kiskep

A prágai Fővárosi Területtervezési és Fejlesztési Hivatal (Institut plánování a rozvoje -IPR) pályázatot hirdetett a prágai városi közlekedés felszíni megállóinak új és egyben egységes külalakjára. A pályázatot nyilvános tárgyalásos eljárásként kezelik, azaz egy szakértői bizottság hoz végleges döntést a megállók dizájnjáról. A pályamunkákat 2018. április 18-áig várják a Fővárosi Területtervezési és Fejlesztési Hivatalnál.

1936-ban így nézett ki a Károly tér megállója (fotók: IPR)

Röviden ez ennyit jelent, hogy a pályamunkákat egy vegyes bizottság bírálja el, amelyekbe szakértőket is bevonnak. A bizottság tagja lesz például Prága főpolgármester-asszonya, Claude Bulhart, Genf városi területrendezési dizájnere, a ROPID (városi közlekedésszervező társaság) képviselője, valamint a Prágai Közlekedési Vállalat embere, a Műemlékvédelmi Intézet tagja, de még a Cseh Ornitológiai Társaság képviselője is. Prága ugyanis különös gondot fordít a madarak védelmére is. Az ornitológusok szerint a cseh fővárosban túl sok madár hullik el évente a tömegközlekedési megállók miatt. Ezek ugyanis üvegből vannak, nagyon kevés tömör elemmel ellátva, és a madarak hiába sasolnak, sokszor nekirepülnek egy-egy megállónak, amit az állat sok esetben nem él túl. Megfelelő elemekkel azonban a madarászok szerint ez megelőzhető lenne.

Jelenleg háromféle kivitelben találunk a megállók mellett szemétkosarakat

A közlekedésszervezőnek és a városi közlekedés üzemeltetőjének csak olyan jellegű kikötései vannak, hogy a menetrendeket, jegyinformációkat, közlekedési térképeket jól látható helyre tudja kihelyezni. Többé-kevésbé szeretnék modernizálni, digitalizálni a megállókat. Olyan korszakalkotó elemeket is szeretnének beépíteni a megállókba, mint a közeli nevezetességek, hivatalok listája, a legközelebbi megállók listája, valamint a Futárhoz hasonló elektronikus kijelzők. A prágai városvezetés tervei szerint összesen körülbelül kétezer megállót újíthatnának fel fokozatosan az új dizájn szerint.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek