Májustól módosul a reptéri buszok menetrendje

iho   ·   2013.04.25. 10:16
A turistaszezonban a szokásosnál többen, gyorsabban szeretnének eljutni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ezért május 1-jétől, szerdától a jelenleginél sűrűbben, kibővített üzemidővel járnak a repülőtérre közlekedő 200E autóbuszok – áll a BKK közleményében. A sűrűbb menetrend a turistaszezon végéig, szeptember 30-ig lesz érvényben. Az egyik hajnali, Nyugati pályaudvarról induló MÁV-Start vonathoz új csatlakozást biztosít a 900-as éjszakai busz, ezzel kínálva eljutási lehetőséget az első hajnali repülőjáratokhoz is. A 93-as járat egyes megállóit a 200E szolgálja ki a jövőben, a 93-as busz útvonala módosul.

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a tavaszi–nyári turistaszezonban lényegesen többen közelítik meg vagy hagyják el tömegközlekedéssel, mint ősszel vagy télen. A 200E autóbusz az M3-as metró és a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal felől is eljutást biztosít a reptérre, s gyakran alakul ki zsúfoltság a járaton. Miután április elején a BKK a témában társadalmi egyeztetést folytatott, és többségében támogató vélemények érkeztek a BKK által javasolt változtatás kapcsán, a kényelmesebb és gyorsabb utazás érdekében május 1-jével átalakítják a 200E és kapcsolódó járatok közlekedését.

A 900-as éjszakai autóbusz a dél-pesti autóbuszgarázst köti össze a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 2-es termináljával. A közelmúltban a MÁV-Start átalakította a vasúti menetrendet, így jelenleg 3:08-kor is indul vonat a Nyugati pályaudvarról Ferihegy irányába. A hajnalban felszálló első repülőgépek (például a 6 óra körül induló számos fapados járat) könnyebb elérése érdekében 2013. május 1-jétől egy újabb, a hajnali vonathoz csatlakozó indulást iktatunk be Ferihegy vasútállomástól a repülőtérre a 900-as busz menetrendjébe. A Nyugatiból induló 3:08-as vonattal és a csatlakozó 900-as busszal így fél óra alatt, 3:40-re érhetnek az utasok a repülőtér 2-es termináljához.

Május 1-jétől, szerdától a BKK új menetrendet vezet be a 200E busz közlekedésében. A járat menetrendjét a repülőgépek közlekedési rendje és a szezonális utasforgalmat figyelembe véve alakítják át. A kora reggeli repülőgépekkel indulók gyors kijutását segíti azzal a BKK, hogy több mint egy órával, hajnali 4 órára előre hozza a buszok üzemkezdetét. Az első két járat 4 órakor és 4:30-kor a Határ út M végállomásról indul, ahol kényelmesen, azonos peronról lehet átszállni a reptéri járatra a belvárosból érkező éjszakai 914-es, 914A, 950-es és 950A autóbuszokról.

A 200E a nap nagy részében lényegesen gyakrabban közlekedik majd. A turistaszezonban a buszok 10 helyett 7-8 percenként követik majd egymást reggel 7 és este 20 óra között. Az óránként felkínált kapacitás mintegy 33 százalékkal nő, ezáltal csökken az esetenként kialakuló zsúfoltság, kényelmesebb, komfortosabb utazási lehetőség nyílik a reptérre igyekvőknek. Esténként is jelentős kínálatbővülést vezetnek be a 200E menetrendjében: megkétszerezik az indulások számát, így az esti órákban 20 helyett 10 percenként járnak majd a buszok. Az indulási időpontokat úgy alakítják ki, hogy a reptérről érkezőknek a Kőbánya-Kispest M végállomásra érkező utolsó M3-as metró is elérhető legyen.

A késő este leszálló repülőgépek utasai gyorsabban, kényelmesebben juthatnak be a belvárosba, a busz üzemidejét ugyanis jelentősen meghosszabbítják. Az utolsó 200E éjfél után, 0:21-kor indul majd a Liszt Ferenc Airport 2 végállomásról. Az utolsó öt járat – Kőbánya-Kispest M érintésével – egészen a Határ út M-ig közlekedik, mivel ezekhez már nem csatlakozik M3-as metró, így a Határ útnál azonos peronon lehet majd átszállni a belvárosba tartó éjszakai 914-es, 914A, 950-es és 950A járatokra.

Május 1-jétől a 93-as autóbusz útvonala lerövidül. Az utasszámlálási adatok szerint a Kőbánya-Kispest M-től Pestszentlőrinc számos lakóövezetének érintésével a repülőtér utasforgalmat már nem bonyolító 1-es termináljáig járó buszok utazóközönsége Pestszentlőrinc központja és a jelenlegi végállomás között jelentősen lecsökkent, köszönhetően az 1-es terminál bezárásának. Munkanapokon a járat kihasználtsága ezen a szakaszon csúcsidőben 20, csúcsidőn kívül pedig alig 10 százalék; ez utóbbi buszonként legfeljebb 7 utast jelent. Az üzemi ráfordítások racionalizálása, a zsúfolt 200E sűrítésének finanszírozhatósága érdekében a 93-as járat útvonala lerövidül: május 1-jétől a buszok Kőbánya-Kispest M és Pestszentlőrinc, Fedezék utca között közlekednek. Innen a reptérre a 200E buszra átszállva lehet majd eljutni, amely a 93-as busz felhagyott szakaszán lévő megállóhelyeket – Billentyű utca, Csévéző utca, Ferihegy vasútállomás – is kiszolgálja majd. A 93-as ugyanakkor a továbbiakban is eljutást biztosít Kispest felől a Havanna utcai lakótelephez, a XVIII. kerület centrumához és a Ráday Gedeon utca környéki lakóterületek felé.

A 93-as busz új menetrendjében az indulási időpontokat úgy határozzák meg, hogy az illeszkedjék mind az M3-as metró, mind a 200E busz közlekedéséhez. A Fedezék utcától továbbutazókra tekintettel az új pestszentlőrinci végállomásnál kedvező csatlakozási lehetőséget alakítanak ki a 93-as és a 200E autóbuszok között. Szemeretelep vasútállomás felől a XVIII. kerület központjához a 93-as járaton kívül 183-as autóbuszokkal is lehetséges utazni, melyek közvetlen kapcsolatot nyújtanak.

Módosul a járat üzemideje is: az első autóbusz a pestszentlőrinci végállomásról a jelenlegi közlekedési rendhez képest mindennap későbbi időpontban, hétköznap 5:13-kor, hétvégén 5:53-kor indul, Kőbánya-Kispest M irányából az 5:30 óra körüli üzemkezdés megmarad. Az utolsó autóbuszok mindennap egységesen Kőbánya-Kispest M-től 20:55-kor, Pestszentlőrinc, Fedezék utcától 20:23-kor indulnak.

A tervezett változásokkal kapcsolatban áprilisban lefolytatott társadalmi egyeztetés során a BKK több olyan javaslatot is kapott, hogy a 93-as autóbuszt vonja össze a Pestszentlőrinc, Szarvas csárda tértől a Szemeretelep vasútállomásig közlekedő, Szemeretelep családi házas övezetét hurokszerűen feltáró 183-as járattal, hogy ezáltal bővülő eljutási lehetőséget nyújthasson a XVIII. kerületben. A két autóbuszvonal összekapcsolásának lehetőségét a Budapesti Közlekedési Központ megvizsgálja.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.