Már két tucat

iho/vasút   ·   2022.02.01. 12:00
kiss_vecses

Február elsejétől ennyi KISS fordázik naponta.

Újabb emeletes motorvonatok szállítanak utasokat az agglomerációban: forgalomba álltak a 815 021-es, 815 029-es és 815 030-as pályaszámú szerelvények is, így összesen már harminc KISS-t vett át a vasúttársaság az eddig megérkezett 31 szerelvényből.

A plusz vonatokkal a Budapest–Cegléd–Szolnok (100a) és a Budapest–Újszász–Szolnok (120a) vonalakon bővült a KISS-ekkel kiadott vonatok listája: a 100a-n a Nyugati pályaudvarról 7:03-kor, 11:03-kor és 14:33-kor, valamint a Ceglédről 5:18-kor, 8:48-kor és 12:48-kor induló, a 120a-n pedig a Keleti pályaudvarról 6:15-kor, 11:15-kor  és 16:15-kor, továbbá a Szolnokról 3:58-kor, 9:01-kor és 14:01-kor induló vonatok is már emeletes motorvonattal közlekednek. (A teljes KISS-fordulót ide kattintva, pdf-ben lehet letölteni.)

A MÁV-Start az összesen negyven példányból álló flottának háromnegyedét, harminc példányt már átvett a gyártó Stadlertől, így egyre nagyobb arányban utazhatunk az emeletes motorvonatokkal az elővárosi forgalomban. A kétszintes szerelvényeket az ország hat vasútvonalán lehet igénybe venni: munkanapokon a Budapest–Vác–Szob (70-es), a Budapest–Cegléd–Szolnok, a Budapest–Újszász–Szolnok, a Budapest–Esztergom (2-es), valamint a Budapest–Győr–Hegyeshalom (1-es) vonalakon, hétvégente pedig a Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza (100-as vonal) útvonalon közlekedő sebesvonatokban is megfordulnak a KISS motorvonatok.

A folyamatosan érkező járművek egyre nagyobb szeletet foglalnak el az elővárosi közlekedésben, jelentősen javítva az utazás színvonalát és minőségét. A további szerelvények érkezésével az esztergomi vonalon még több járaton lehet majd utazni a KISS-ekkel.

A tervek szerint az emeletes vonatok idén nyáron ismét közlekedni fognak a Balaton mentén is. A modern szerelvények érkezésével az elővárosi forgalomból elkerülő járművek más vonalakon régebbi járműveket váltanak ki, így ezeken a vonalakon is egyre magasabb komforthoz juthatnak az utasok.

A KISS-flotta növekedésével, valamint a 150-es vonal átépítése miatti vágányzár okán felszabaduló vonatok következtében hétvégente már a Füzesabony–Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza útvonalon is megjelennek a Flirtök. (Az érintett fordulókat ide kattintva, a pdf-et letöltve lehet megtekinteni, a dokumentum negyedik oldalán.)

(Nyitóképünkön Vecsésnél hasít az egyik KISS. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek