Már utasokat is szállít a szlovák sínpárduc

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.12.02. 18:00
Felvette első utasait a ZSSK új 661-es villamos motorvonata

Zsolna és Zwardoń között próbálhatták ki először a 661-es sorozatú szerelvényt az utasok.

Némi késéssel, december elsején elindult az első szlovák Panter, azaz a 661-es sorozatú egyszintes, háromrészes villamos motorvonat, amelyet a ZSSK üzemeltet. Zsolna és a lengyelországi Zwardoń között közlekedő személyvonat utasai örülhettek először az új vonatnak. A vonatokat a Škoda Transportation cseh, és ŽOS Trnava szlovák járműgyártó konzorcium építi. Az új szerelvények a Zsolna környéki villamosított vasútvonalakon fognak futni, a Zsolna–Trencsén (Žilina–Trenčín), Zsolna–Csáca(–Zwardoń) (Žilina–Čadca) és a Zsolna–Liptószentmiklós (Žilina–Liptovský Mikuláš) vonalon.

Az utastér a ZSSK színeiben pompázik

A ZSSK egyik legnagyobb járműbeszerzésre fordított beruházása ez, a kontraktus értéke 160 millió euró. A szerződés szerint tizenhárom 661-es sorozatú, háromrészes, 80 méter hosszú, 247 utas befogadására alkalmas járművet, valamint tizenkét 660-as sorozatú, négyrészes, 106 méter hosszú és 343 utas befogadására alkalmas szerelvényt kap a megrendelő. A vonatok maximális sebessége 160 kilométer/óra. Az idén ezen kívül még három szerelvényt adnak át a megrendelőnek a tervek szerint.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek