Még petícióval, márciusban már sztrájkkal küzdenek a BKV-sok

Andrassew Dávid Igor   ·   2012.02.22. 16:15
400

Ismét tüntettek a BKV szakszervezetei. A résztvevők a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál, illetve a Boráros téren gyülekeztek szerda délután. Innen indultak a Blaha Lujza térre, ahol találkozott a három csoport. Lapunk helyszíni tudósítóinak jelentése szerint a téren körülbelül 500-600 ember gyűlt össze. A tüntetők délután három óra után a főpolgármesteri hivatal Városház utcai épülete elé vonultak, hogy petíciót adjanak át a főpolgármesternek. A közlekedési vállalat dolgozói a BKV bizonytalan finanszírozása, illetve a tervezett, a jövedelmeiket csökkentő új kollektív szerződés miatt demonstrálnak.

Indulás előtt Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke felolvasta az ötpontos petíciót. Eszerint a dolgozók követelik, hogy a kormány és a főváros hozzon a cég finanszírozásáról érdemi döntést, hogy a BKV munkavállalói balesetmentesen szállíthassák továbbra is az évi 1,3 milliárd utast. Követelik emellett, hogy vonják be a munkavállalókat, illetve javaslataikat az érdemi tárgyalásokba.

(fotó: MTI)

A követelések között szerepel, hogy a kormány, illetve a főváros teljesítse a nyilvánosság előtt tett ígéreteit, illetve szerezzen annak érvényt, miszerint a dolgozók nettó jövedelme nem csökkenhet. Negyedik pontként azt kérik, hogy a nemzetgazdaság teljesítőképességének fenntartása, a napi politikai érdekeken túlmutató, hosszú távon gazdaságos működőképesség érdekében a közösségi közlekedés rövid, közép- és hosszú távú programjának elkészítése a legjobb európai példák és EU-rendelkezések figyelembevételével valósuljon meg.

Kérik továbbá, hogy a BKV dolgozói számára továbbra is biztosított legyen az egészséges munkakörülmények mellett a sportolás lehetősége, és a BKV Előre SC nagy múltú egyesület további működése.

Vitézy Dávid átveszi a petíciót<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Vörös Attila)

A főpolgármesteri hivatalnál Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója vette át a petíciót. Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének (KEKSZ) alelnöke kérte a vezérigazgatótól a régi kollektív szerződés visszaállítását is.

A parlamenthez érve a demonstrálók egy futballmérkőzéssel mutatták be a BKV helyzetét. Szerintük a főváros és a kormány csak ide-oda passzolgatják a problémát, az érdemi megoldás helyett.

A demonstrálók vezetői második, Orbán Viktornak címzett petíciójukat is átadták a meccs után Török Kristófnak, a Miniszterelnökség külkapcsolati munkatársának. Nemes Gábor jelezte, hogy szeretnének tárgyalóasztalhoz ülni a kormány képviselőivel is, hogy saját szemszögükből ismertessék meg a BKV helyzetét és a dolgozók problémáját a kabinettel. A szakszervezeti vezető úgy gondolja, ez segíthetne megoldást találni a bajokra. Hozzátette, nem hiszi, hogy a dolgozók bérének csökkentése megoldaná a BKV finanszírozását.

Nemes Gábor az ihónak elmondta, ha nem lesz eredménye a petíciónak, márciusban sztrájkot hirdetnek. Ennek jelenleg még nem tudják a pontos időpontját.

 

 

 




Kapcsolódó hírek