Megépülhet a gibraltári vasúti alagút?

iho/vasút   ·   2023.05.06. 09:00
gibraltaralagut

Spanyolország és Marokkó megállapodott abban, hogy újra kell kezdeni a szoros alatt átvezető műtárgyra vonatkozó javaslatok kidolgozását.

A spanyol Secegsa állami vállalat és a marokkói SNED (Societe Nationale d’Etudes du Detroit de Gibraltar) már több mint negyven éve dolgozik az Afrikát Európával összekötő alagúttal kapcsolatos tanulmányokon. A két ország azonban közel tizenöt éve nem tárgyalt az interkontinentális műtárgyról.

Habár a Secegsa nem különített el pénzt az elmúlt években az építésre, a marokkóiak most 2,3 millió euróhoz (jelenlegi árfolyam mellett közel 900 millió forinthoz) jutottak az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközén (RRF) keresztül, melyből leporolhatják a már meglévő terveket és frissíthetik azt.

Raquel Sánchez spanyol közlekedési, mobilitási és városfejlesztési miniszter a marokkói infrastrukturális és vízügyi miniszterrel, Nizar Barakával való áprilisi találkozója után elmondta, a 2009-es tangeri ülést követően most újabb lendületet adnak a két ország, valamint az Európa és Afrika közötti kapcsolatok szempontjából nagy geostratégiai jelentőségű beruházás tanulmányainak – írja a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a gibraltári alagút egy vázlatterve. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.