Megérkeztek a Volánbusz gázüzemű autóbuszai a budapesti agglomerációba is

iho/közút   ·   2023.03.01. 16:35
00_man_cng_agglo

Összesen 164 új, sűrített földgázzal üzemelő autóbusszal bővült a Volánbusz flottája, ebből 75 Budapest vonzáskörzetében korszerűsíti a járműállományt. A modern, alacsony károsanyag-kibocsátású buszok jelentősen hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez, valamint a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréshez.

A Volánbusz 450 autóbusz-vezetővel, 61 vonalon közlekedik a fővárosi agglomerációban, évente 868 ezer járaton mintegy 13 millió 800 ezer utast szállítva. A térség járműállományának fejlesztésében és a kiszolgálás színvonalának emelésében – a 2021-ben érkezett negyven Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbusz után – újabb jelentős mérföldkövet jelent a hetvenöt gázüzemű, MAN Lion’s City 12 típusú autóbusz forgalomba állítása. Hat autóbusz már mostantól szállítja az utasokat Solymár és Nagykovácsi térségében. A többi jármű az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltőinfrastruktúra teljes kiépülése után, fokozatosan kapcsolódik be a budai agglomerációs Volánbusz-vonalak közlekedésbe, Budakeszi, Budaörs, Törökbálint és Diósd térségében.

A fejlesztéssel a járműállomány negyvennégy százaléka megújul, átlagéletkora 5,98 évről 2,2 évre csökken. A 115 példányos szóló flotta teljes egészében alternatív meghajtású lesz, mindössze 0,7 éves átlagéletkorral. Az ötvenhat csuklós busz több mint fele is csupán kétéves Mercedes-Benz 628 G Conecto dízelbuszokból áll.

Az agglomerációban forgalomba álló hetvenöt gázüzemű jármű nettó beszerzési értéke mintegy 7 milliárd forint. A légkondicionált buszok mindegyike 106 utas szállítására alkalmas, az utasülőhelyek száma huszonhét. Az akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló speciális férőhellyel, valamint felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Az utasok kényelmét USB-csatlakozók is szolgálják, a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés és kamerarendszer üzemel. A járművek töltési infrastruktúráját a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. a Budafoki úton építi ki, elkészültéig a töltés a Bécsi úti, közforgalmú CNG-kúton történik.

A Volánbusz 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 új, sűrített földgázzal (CNG, Compressed Natural Gas) üzemelő autóbusz beszerzésére. A nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A 2022. február 28-án aláírt szerződés értelmében MAN Lion’s City 12 típusú, alacsonypadlós, kéttengelyes, szóló kivitelű járművekkel bővült a közlekedési társaság flottája. A járművek közül tíz Szeged helyi közlekedésében, hetvenöt fővárosi agglomerációban, míg negyven Szolnok környékén, harminckilenc jármű pedig a Zala vármegyei helyközi vonalakon áll forgalomba. Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáznak a tisztább égés következtében a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb koromkibocsátása. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így csökkentik a környezet zajterhelését.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek