Mégis egyszerre újítanák fel a Lánchíd környékét

MTI/iho   ·   2018.06.13. 10:57

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a Lánchíd, a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújítása érdekében kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal a hiányzó források biztosításáról, és ennek eredményéről legkésőbb a jövő évi költségvetési javaslatot tárgyaló közgyűlési ülésen adjon tájékoztatást. A testület szerint a rekonstrukciót rövidebb idő alatt, egyszerre, továbbá megfelelő ütemezéssel kell megvalósítani, amennyiben a szükséges források rendelkezésre állnak.

A Tarlós István által jegyzett előterjesztésben emlékeztettek: pénzügyi okokból az a közgyűlési döntés született áprilisban, hogy első ütemként a Lánchíd és a villamos- és közúti aluljáró, második ütemként a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása történik meg. Az első ütemhez szükséges mintegy 16,4 milliárd forint a főváros idei költségvetésében rendelkezésre áll. A második ütemhez szükséges források a 2022-2024. évekre lettek számításba véve.

Mint az elfogadott javaslatban írták, a közgyűlés döntését követő időszakban a városvezetésben felmerült, hogy milyen feltételek rendelkezésre állása esetén lehetne a teljes feladatot rövidebb idő alatt, egy projekt keretében, valamint megfelelő ütemezéssel egyidejűleg végrehajtani. A következő hónapok lehetőséget adnak arra, hogy sorra vegyék azokat a feltételeket, melyekkel biztosítani lehet az alagút és a tér felújításához szükséges források mielőbbi megteremtését. Alapozva arra, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít többek között a fővárosi közlekedést érintő fejlesztésekre, indokolt, hogy a már megkezdett egyeztetéseken tárgyaljanak a hiányzó forrás mielőbbi megteremtésének a lehetőségéről, ami egyben kizárhatja "a közvélemény irreális kivitelezési időigényekkel történő felesleges riogatását".

A szükséges anyagi fedezet rendelkezésre állása esetén az alagút és a tér rekonstrukciós munkálatai a jelenleg tervezettől korábban, szándékuk szerint 2019-től megkezdődhetnének, így a teljes felújítás körülbelül három év alatt megvalósítható. Feltételezve a kivitelezés 2019-2020-as kezdését, a befejezés 2021-2022-re várható.

A Városháza eredetileg úgy tervezte, hogy külön-külön esnek neki a hídnak és az Alagútnak, hosszú ideig lezárva gyakorlatilag ugyanazt az útvonalat. A szándék felzúdulást váltott ki, a főpolgármester pedig május végén fújt visszavonulót a Lánchíd felújítása ügyében. Aztán bejelentette: mégis megoldható a párhuzamos munka, sőt, az egészet elhalasztják az önkormányzati választások utánra.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.