Megszűnik a száz milliliteres szabály az Egyesült Királyság repülőterein

iho/repülés   ·   2023.11.21. 08:45
londonairport

Az utasok hamarosan akár két liter folyadékot is magukkal vihetnek a fedélzetre – egyes repülőtereken már bevezették a technológiát.

Idestova egy esztendeje, hogy 2022 decemberében az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, 2024 nyaráig frissítik az összes repülőtéri biztonsági szkennert. Az új eljárás javítja az utasforgalom áramlását a biztonsági ellenőrző pontokon, miközben a magas szintű átvizsgálás nem szenved csorbát. Jelenleg a London (LCY) és a darlingtoni Teesside (MME) repülőtéren rendszeresítették ezeket a csomagátvizsgáló szkennereket, vagyis ezeken már egyáltalán nincs száz milliliteres szabály.

Az elkövetkező hónapokban további könnyítések várhatók, és remélhetőleg júniusra az olyan nagy csomópontok, mint a londoni Heathrow (LHR) és a Gatwick (LGW) is az új szabvány szerint járnak majd el.

A korlátozás bevezetése egy 2006-ban, a brit rendőrség leleplezett terrorista összeesküvésre vezethető vissza, amikor is üdítőitalnak álcázott folyékony robbanóanyagokokat akartak aktivizálni az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba és Kanadába tartó transzatlanti járatokon. Ezek után vezették be azt a korlátozást, amelynek szellemében az utasok legfeljebb egy deci folyadékot vihetnek fel a fedélzetre a kézipoggyászukban. A folyadékot száz milliliter űrtartalmú fiolákban, üvegcsékben, műanyag palackokban kell/lehet tárolni, és egy legfeljebb hússzor húsz centis átlátszó, visszazárható műanyag zacskóban kell elhelyezni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.