Mi történik a Bakonyvasúton?

Kemsei Zoltán   ·   2013.07.22. 11:45
00

Látszólag semmi sem magyarázta a július 1-jén kihirdetett vágányzárat: nem nyilatkozott a miniszter, az államtitkár, a vasút bármelyik vezetője, nem zúdultak fel az internetes közösségi portálok rendszeres hozzászólói sem. Ami meglepő: a VPE-n sem találtak munkatársaink ilyen hosszú pályamunkákra szóló megrendelést. A vágányzári menetrend hidegen, tényszerűen közli: a 11-es alsó szakaszán autóbuszok közlekednek. A győri hangosbemondó is csak Veszprémbe induló személyvonatokat jelez, az autóbuszos átszállás kiesik a szórásból.

Az egyik kritikus helyszín: viadukt Eplény közelében<br>(fotó: Takács Zsolt)

Többször meglendült Damoklesz kardja a Bakonyvasút fölött, de egyszer sem csapott le: a hivatalosan műemlékké nyilvánított vonal forgalmát mindig sikerült megmenteni, a menetrend szerinti forgalmon kívül természetjáró különvonat, gőzmozdonyos nosztalgiaszerelvény közlekedik rendszeresen, a vonatokhoz mindig kapcsolódik valamilyen természetjáró rendezvény is.

A 2012-es bakonyvasúti napra GYSEV-kocsikkal megerősített személyvonat Eplény előtt<br>(Báti András felvétele)

Szerkesztőségünk megkérdezte a vonalért eddig is igen sokat tett Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetséget. Kiderült: a vonal Veszprém–Eplény szakaszán a viaduktoknál a szűk ívekben a talpfák annyira elkorhadtak, hogy mindenképp cserére szorulnak. Az elhasználódásról természetesen tudtak a MÁV-nál is, de mivel a vonal puszta léte is folyamatos veszélyben forgott, feltehetőleg azért nem fordítottak távlati karbantartási célokra nagyobb összeget. A helyreállítási terv szerint mintegy másfél kilométeres szakaszon kell hatszáz faaljat betontra cserélni. Cikkünk írása idején az anyagok helyszínre szállítása folyik, Leitner Zoltán, a veszprémvarsányi pályaszakasz vezetője a Bakonyvasút Szövetséget úgy tájékoztatta, hogy ha minden anyag, valamint a személyi és a technikai feltételek is meglesznek, a teljes munka mintegy két hetet venne igénybe. Optimális esetben a helyreállítás befejezése augusztus végére, a forgalom újrafelvétele szeptember elejére várható.

Kapcsolódó hírek