Miskolcon landolhat a Nyíregyházára szánt CNG-buszok egy része?

iho/közút   ·   2017.07.11. 11:15
400px_nyiregyman

Nyíregyháza önkormányzata még 2015 októberében írt ki közbeszerzést harminchat szóló és öt csuklós, alacsonypadlós, sűrítettföldgáz-üzemű buszra. Habár a Modern Városok Program elnevezésű, száz százalékban uniós finanszírozás mellett zajló korszerűsítési beruházás járműveinek szállítójává választott MAN már 2016 végére megépítette a buszokat, azok azóta sem állhattak forgalomba: a tiszaújvárosi MAN-telephelyen vesztegelnek, mivel a szabolcsi megyeszékhely vezetésének sok-sok hónapig nem sikerült döntést hoznia sem a szolgáltató, sem pedig a CNG-üzemhez szükséges infrastruktúra, vagyis a töltőállomás helyével kapcsolatban. A vadonatúj, százmilliós értékű járművek azóta is a fedetlen betonplaccon állják az időjárási viszontagságokat.

Egyelőre maradnak a Solarisok. Könnyen lehet, hogy a Nyíregyházának szánt új MAN-ek egy része Miskolcon fog kikötni

Időközben Nyíregyházán azt már sikerült eldönteni, hogy az Észak-magyarországi Közlekedési Központtal (ÉMKK) eredetileg idén április 30-áig érvényben lévő szolgáltatási szerződést meghosszabbítják 2018. június 30-áig, a CNG-telep hollétéről azonban azóta sincs hivatalos információ. További probléma, hogy nem megerősített értesülések szerint az ÉMKK nagyon nem akar CNG-buszokat üzemeltetni, mivel egyetlen járművük sem használja ezt a technológiát. A nyíregyházi önkormányzat közben azt mondja, hogy idén november környékére megépülhet a telep, és forgalomba állhatnak a jelenleginél mindenképp jobb sorsra érdemes buszok.

A tragikomédiában azonban újabb fordulat várható: a VEKE értesülései szerint húsz busz Miskolcra kerülhet. A borsodi megyeszékhely 2016 elején állított forgalomba összesen hetvenöt (negyven szóló és harmincöt csuklós), a nyíregyháziakkal teljesen megegyező MAN Lion’s City CNG-buszt a Modern Városok Program keretében. A kocsik valószínűleg a legkorszerűbb MAN, valamint a közel tíz éves Neoplan-buszokon felül megmaradt, tíz évnél idősebb csuklósokat váltanák ki nagyrészt, amelyek társait tavaly tucatszám selejtezte le az MVK.

A hírt sem az MVK részéről, sem pedig Nyíregyházáról nem erősítették még meg hivatalosan, ám jelzésértékű, hogy a nyíregyházi matricák már le is kerültek a Tiszaújvárosban porosodó buszokról.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek