Mit láthatunk a Múzeumok éjszakáján?

iho   ·   2013.06.20. 09:00
00

A Keleti pályaudvar kocsiműhelye 2013-ban is látogatható lesz, a MÁV-Start, a MÁV-Gépészet és a 65 éves Utasellátó közös rendezvényén egy vasúti kocsi K4 vizsgálatának folyamatain kívül egy Desiro motorvonat, egy gőzmozdony egy százéves személykocsival, valamint a Nohab-GM Alapítvány M61 010 pályaszámú mozdonya is megtekinthető lesz.

Keleti pályaudvar, kocsiműhely 2012-ben<br>(a külön nem jelölt képeket Kemsei Zoltán készítette)

A Magyar Vasúttörténeti Parkban a rendezvények sora délelőtt tízkor kezdődik. A Magánvasutak hétvégéje rendezvényen több, hazánkban rendszeresen dolgozó magángépen kívül megcsodálhatjuk a Siemens itt próbázó vadonatúj Vectron mozdonyát is. Aki a Parkban veszi meg a Múzeumok éjszakája látogatására szóló karszalagot, annak a gőzösözés (a 411,118 pályaszámú Trumannal), a kerti vasút és a lóvasút ingyenes! A Nyugati pályaudvarról különvonat indul a királyi váró elől a Parkba este fél 11-kor, addig a váró kertjében a MÁV Szimfonikusok muzsikálnak. A mécsesekkel kivilágított Vasúttörténeti Parkban járműparádé, majd az Orfeum étkezőkocsiban retrodiszkó lesz.

Különvonat indul a Nyugati pályaudvarról a Vasúttörténeti Parkba

A MÁV-Gépészet Miskolcon a vasút rejtett arcát készül bemutatni. Járműparádét, virtuális mozdonyvezetést, műhelysétát kínálnak, a rendezvény ideje alatt a fűtőház történetéről szóló kiállítást, dokumentumgyűjteményt tekinthetnek meg. A fűtőházat déltől este tízig, díjtalanul lehet látogatni.

A tavalyi miskolci nyílt nap a gépészeten<br>(forrás: MÁV-Gépészet)

A szolnoki gépészeti telephelyen a nemrég felújított, 112 éves víztorony látogatásán kívül sétát tehetnek a műhelycsarnokokban, megismerhetik a felújítások egyes munkafázisait. A központi forgalomirányítóba idén két állomáson: Szegeden és Fonyódon nyerhetnek betekinést, ezzel együtt a Dél-Alföld és a Balaton vasúti közlekedését, annak irányítását, felügyeletét vehetik szemügyre a látogatók.

A fővárosban ismét közlekednek a múzeumbuszok: a dél-pesti, a budai, az óbudai, az észak-pesti, a szentendrei és a Ludwig-járat este hattól éjjel kettőig jár, a Múzeumok éjszakája karszalagot viselőknek ingyenes – ahogy éjjel kettőig a BKK éjszakai járatai is. Ezenkívül a Deák tértől a Szent Gellért térig mosztalgiavillamos jár kedvezményes, háromszáz forintos díjszabással. A BKV Földalatti Vasúti Múzeumában a közlekedési dolgozók régi egyenruháiból látható kiállítás.

Nosztalgiavillamos a Deák téren

Nem marad le Budapest mögött két másik nagyváros sem. Miskolcon és Debrecenben egyaránt ingyenes nosztalgiajáratok közlekednek: a borsodi megyeszékhelyen a nosztalgia 100-as villamos (egyirányú Bengáli) és az Ikarus 31-es, a kálvinista Rómában az Ikarus 311-es szállítja a múzeumjárókat.

Nem pihennek a kisvasutak ezen a hétvégén. A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton egész éjjel közlekednek a vonatok, a gőzvontatásúak csak Virágvölgyig, és pótjeggyel. A vonal teljes hosszán közlekedik azonban a lillafüredi motorvonat, pótjegy nélkül lehet rajta utazni. Ezenkívül ingyenesen látogatható vasútmodell-kiállítást is megtekinthetnek a hűvösvölgyi állomáson.

Gőzvontatású szerelvény a Gyermekvasúton 2009-ben, a Múzeumok éjszakáján<br>(fotó: Tevan Imre)

A Mátravasúton kocsibemutató, Kemencén telephely-látogatás, és este kilenckor különvonat, a kaszói vonalon Balátán esti tábortűz és szalonnasütés várja a közönséget. Nagycenken este hét és kilenc óra között négy különvonat is indul Kastély állomásról, a szobi forrásvízkóstoló különvonat Máriakútra 19.30-kor indul. Szilvásváradon az esti különvonatot a felújított Mk48-as mozdony fogja húzni.

Kapcsolódó hírek