Nem kell otthonhagyni a bringát, ha vonatra, buszra száll: idén is viheti mindenhová magával a kerékpárját!

iho   ·   2022.04.12. 16:50
00_mav_kerekpar

Bevált a MÁV-Start „kerékpárprogramja”: tavaly közel 700 ezer kerékpárjegyet váltottak az utasok a járatokra. Ebben bíznak ezúttal is. De nemcsak a nagyvasúton szállítható a bicikli: a Volánbusz Budapest és a Mátra között közlekedő egyes autóbuszjáratain idén újra elérhető a kerékpárszállítási szolgáltatás. Valamennyi HÉV-vonalon hétközben vonaljeggyel, gyűjtőjeggyel vagy kerékpárbérlettel, hétvégén és ünnepnapokon pedig díjmentesen lehet kerékpárt szállítani.

A munkába és az iskolába járáshoz az elővárosi vonatokon közlekedő valamennyi vonaton szállítható kerékpár: a korszerű motorvonattal kiszolgált viszonylatokban az alacsony padlós belépés és a széles ajtók könnyebbé, a vázak rögzítésére szolgáló biztonsági öv pedig biztonságossá is teszik a biciklik szállítását. Azokon a mozdonyvontatású ingavonatokon és a régebbi motorvonatokon, amiken van kerékpárszállító kocsi, akár 20 kerékpárt is lehet szállítani. A rendszeres ingázást segíti, hogy 50 kilométeres távolságig a kerékpárjegy olcsóbb, mint egy villamos- vagy buszjegy ára. Sőt, kerékpár havibérlet is váltható, amely akár havi négy oda-vissza utazás esetén már megtérül.

  • A Balaton változatlanul a kerékpárosok legkedveltebb célpontja. Az északi parton közlekedő tapolcai sebesvonatokban már az áprilisi hétvégéken is nagy kapacitású kerékpárszállító kocsi közlekedik, nyáron pedig számos szerelvényben biztosított kiemelt kerékpáros kapacitás.
  • A Tisza-tó is egyre népszerűbb természetközeli és könnyű biciklis terep, ezért a tavalyi év sikere után március közepe óta újra közlekedik a speciálisan a biciklisták igényeire szabott, nagy befogadóképességű, hatvanhárom kerékpárhellyel rendelkező Tisza-tó expressz a Keleti pályaudvarról. A vonat április 3. óta Tiszafüred helyett már egészen Balmazújvárosig jár, hogy a Hortobágy festői pusztái is szabadon felfedezhető legyen bringával. Az expressz mellett Kisújszállás–Abádszalók–Kisköre között egy plusz vonat jár, és a vonalon közlekedő vonatok többsége minden nap nagy kapacitású kerékpárszállító mellékkocsival (BDzx) közlekedik. A Debrecen és Balmazújváros között zajló pályafelújítási munkák miatt kerékpárszállítással jelenleg Debrecenből Karcagon vagy Kisújszálláson keresztül érhető el a Tisza-tó.

(fotók, térkép: MÁV-Start)

Hazánk számos további helyszíne, köztük hegységek, dombvidékek, alföldi folyóvölgyek kerékpárút-hálózata is egyre kiterjedtebb, ezért évről évre újabb kocsikat alakít át a MÁV-Start kerékpárszállítás céljaira, és többek között Sátoraljaújhely, Pécs, Szombathely, Zalaegerszeg és Szeged felé jelentős kerékpáros kapacitással közlekednek távolsági vonatok, a regionális forgalomban pedig több vonalon közlekednek felújított Bzx kerékpárszállító mellékkocsik. A Dunakanyar és a Pilis felé a szobi és esztergomi vonalakon az emeletes Kiss motorvonatokon is vihető már kerékpár, a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasútvillamost is ki lehet próbálni biciklivel is, sőt a felújított balatonfenyvesi kisvasúton is biztosított ezek szállítása.

Magyarország három legnagyobb tavához, a Balatonhoz, a Tisza-tóhoz és a Fertő tóhoz az ország bármely vasútállomásáról, egész napra érvényes, távolságtól függetlenül egységesen 420 forintért megváltható kerékpáros túrajeggyel lehet könnyen eljutni, ami automatából váltva öt százalékos, online vagy applikációból vásárolva pedig tíz százalékos kedvezménnyel érhető el. A Fertő tavi túrajegy például egészen Sopronig, sőt Ausztriában Pomogyig is érvényes, de a Tisza-tavi túrajegy is érvényes a Hortobágyra történő kerékpárszállításhoz is.

A Start Klub kártyacsalád tulajdonosai szombatonként továbbra is díjmentesen szállíthatják bringájukat bármely belföldi viszonylatban, a havibérletes utasok pedig hétvégente a bérlet érvényességi területén. A Magyar Kerékpárosklub tagjainak huszonöt százalék kedvezmény jár bringajegy árából. Egyre több nemzetközi vonaton is lehetővé válik a kerékpárszállítás, többek közt Ausztria, Szlovénia, Erdély és a Felvidék felé.

Ha valaki mégsem vinné magával a kerékpárját a teljes utazáshoz, csupán az állomást közelítené meg vele, országszerte mintegy 2000 kerékpár tárolására alkalmas, fedett, bekamerázott B+R kerékpártároló épült az utóbbi időben, kiemelten Budapest elővárosaiban.

Hétvégente a héveken ingyenes a kerékpárszállítás

Valamennyi HÉV-vonalon is szállítható kerékpár azokban a kocsikban, amelyeken kerékpár piktogram található. A HÉV-eken hétközben vonaljeggyel, gyűjtőjeggyel vagy kerékpárbérlettel, hétvégén és ünnepnapokon pedig díjmentesen lehet kerékpárt szállítani.

A főváros és a Mátra között busszal is szállítható kerékpár

A Volánbusznál áprilistól újra elérhető a kerékpárszállítási szolgáltatás, a tavalyi évvel megegyezően a Budapest és a Mátra között közlekedő egyes autóbuszjáratokon. Az autóbusz hátfalára szerelt kerékpárszállítókon járatonként három kerékpár is szállítható. Az 1044-es számú, Budapest–Gyöngyös–Mátraháza-Galyatető-Mátraszentistván-Mátraszentimre autóbuszvonal Budapestről 8:15-kor, Mátraszentimréről pedig 14:55-kor, valamint az 1046-os számú, Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Parádfürdő–Bükkszék autóbuszvonal Budapestről 7:45-kor és 11:45-kor, Bükkszékről pedig 13:30-kor és 17:30-kor induló járataira a meghatározott viszonylatokon egy útra 990 forintért, elővételben váltható kerékpárjegy a Volánbusz honlapján, a visszaváltás lehetősége nélkül. A kerékpárjegy a Volánbusz budapesti pénztáraiban is megvásárolható menetjeggyel együtt, vagy korábban már megvásárolt menetjegy mellé önállóan is.

A szolgáltatás a vonóhorgos szállítóeszközre történő felszerelést lehetővé tévő egyes megállóhelyek között vehető igénybe mindkét irányban: Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar és Gyöngyös, autóbusz-állomás, Mátraháza, autóbusz-állomás, Galyatető, Kodály Zoltán sétány, Mátraszentistván, központ, Mátraszentimre, Vadvirág turistaház, Parádfürdő, kórház és Bükkszék, gyógyfürdő állomások között. A szolgáltatás mellett a – kizárólag összecsukható – kerékpárok poggyásztérben történő szállításának lehetősége is megmarad a kapacitás erejéig, az útipoggyász szállítására vonatkozó feltételek és díjszabás szerint. A kerékpárszállítás további feltételeiről a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek