Nyár végén indulhat a HÉV átadása

iho   ·   2016.07.26. 10:48

Az üzemeltetés költsége minimális, a felújítás százmilliárdos költségét nem tudná vállalni a főváros – írja az Origo. A HÉV-vonalak önálló, önkormányzati cégbe szervezéséről döntenek a Városházán a nyár végén, majd a tervek szerint ezt az új, várhatóan november végére létrejövő vállalatot veszi át az állam. Végleges megoldás a tarifarendszerre és a tényleges üzemeltetőre (a MÁV-nak áll a zászló) még nincs.

A kétlépcsős átadás első eleme a HÉV külön cégbe kiszervezése, minden hozzá kapcsolódó ingó- és ingatlanvagyonnal, jog- és hatáskörrel. A cégalapítás költségeit a főváros vállalja, de később esetleg az állam kifizeti. Jelenleg az ingatlanok és eszközök felmérése folyik, vizsgálják, mi elengedhetetlen az üzemeltetés szempontjából. A kormány és a főváros is úgy tervez, hogy novemberre minden készen állhat az állami átvételhez.

Az előzetes várakozásokhoz képest jó félévnyi csúszásban van a kiszervezés: egy februári kormányhatározat ugyanis június 30-át jelölte meg határidőként. Az átmeneti időben az állam vállalta az üzemeltetés költségeinek egy részét előlegfolyósítás formájában, a fenntartás miatt fennálló különbözetet az év végén egyenlíthetik ki.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek