Nyolcmillió tonna áru eddig a Kína–Laosz vasúton

iho/vasút   ·   2024.04.29. 08:55
kina_laosz

A két ország által közösen megépített, 2015 óta üzemelő vaspálya létfontosságú a laoszi gazdaságnak.

A kínaiak közlése alapján az elmúlt kilenc év alatt szállított áruk között elsősorban gyümölcsök, gabona, fagyasztott tenger gyümölcsei, elektronikai és mechanikai alkatrészek, ásványkincsek, valamint elektromos járművek szerepelnek.

A vasútvonal létfontosságú Laosznak, mivel Délkelet-Ázsia egyetlen tengerparttal nem rendelkező országa, ráadásul az ország területének körülbelül nyolcvan százalékát hegyek teszik ki, megnehezítve a logisztikát.

Habár a pálya a kínai oldalon sem mondhat magának sokkal jobb földrajzi tulajdonságokat, lévén több mint kétszáz hídra és alagútra volt szükség, a Szingapúrba vezető vasútvonal első szakaszaként betöltött szerepe Kína számára is fontossá teszi.

A vasútvonalat Laosz és Kína együtt, egy közösen létrehozott konzorcium által, a kínaiak úgynevezett Egy övezet, egy út (BRI) kezdeményezése keretében valósították meg. A költségek hetven százalékát Kína állta, a fennmaradó harminc százalékot pedig Laosz fizette, kínai hitelből – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk forrása: Shutterstock / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Autóbuszközlekedés

Ne az állomáson pünköljön! Tervezze meg előre utazását, váltsa meg időben menetjegyet a hosszú hétvégére

MÁV/iho   ·   2024.05.15. 15:45

Pünkösd ünnepén várhatóan sokan kelnek útra a közösségi közlekedés járatain. A MÁV és a Volánbusz azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi közlekedési rendről. Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket, illetve használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

Vasút Nagyvasút

Vécsey Balázs a Siemens Mobility Kft. élén

iho/vasút   ·   2024.05.14. 18:50

Több éves vezetői tapasztalatot szerzett a hazai és külföldi üzleti életben. Legutóbb a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatójaként, valamint a magyarországi Bosch csoport létesítménygazdálkodásért felelős vezetőjeként dolgozott.