Nyolcszáz fős leépítés a prágai közlekedési vállalatnál

iho/vasút   ·   2012.01.12. 12:54

Több mint 800 alkalmazottjától – az összes alkalmazottak hat százalékától – válik meg az év végéig a prágai közlekedési vállalat – közölte csütörtökön Jan Svoboda, a Dopravní Podniky Praha (DPP) cég szóvivője – olvasható a HR portálon.

A tömeges létszámleépítés elsősorban az adminisztratív munkaerőt érinti. A járművezetők a szóvivő szerint nyugodtak lehetnek, mert belőlük jelenleg is hiány van, így számukat a cég növelni kívánja.

A kirúgásokkal a DPP az idén 350 millió koronát takarít meg – tette hozzá prágai sajtóértekezletén Martin Dvorák, a cég igazgatója. Leszögezte: a megtakarított összegeket a közlekedési vállalat a kocsipark korszerűsítésére és a sofőrök munkakörülményeinek a javítására kívánja felhasználni.

Nyílt vonalon váltanak a villamosvezetők az Anděl metrómegállónál<br />(fotó: Tevan Imre)

Gazdasági elemzők szerint a cég nem működött gazdaságosan, s a veszteségek pótlására vagy a közlekedés drágítása, vagy az elbocsátás látszott a leginkább járható útnak. Dvorák szerint a cég kiadásai háromszor haladják meg a bevételeket, annak ellenére is, hogy Prága városa évi nyolcmilliárd koronával támogatja a DPP-t. Ez a nyolcmilliárd korona Prága éves költségvetésének nagyjából egyharmada.

A prágai közlekedési vállalat jelenleg 12 600 személyt foglalkoztat, s naponta több mint hárommillió utast szállít. Azokon a területeken, amelyeken a DPP korlátozza majd szolgáltatásait, szerződéses külső cégek fogják ellátni a feladatokat.

Kapcsolódó hírek