Diákok, nyugdíjasok ingyen vonatozhatnak Szlovákiában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.07.01. 11:20
kiskep

Olcsóbb lesz Szlovákiában vonatozni – jelentette be Robert Fico, szlovák miniszterelnök a kormánypárt (SMER-SD) kongresszusán június 28-án. Még a pontos dátumot is megálmodta a kormányfő, november 17-étől változhat a tarifarendszer a ZSSK vonatain. A szlovák közlekedésügyi tárca szóvivője kijelentette, hogy céljuk a megnevezett csoportok (tehát a diákok, nyugdíjasok és ingázók) utazási kiadásainak csökkentése, s egyben a vonatok számának növelése országszerte.

Utasszámnövekedést várnak a beígért intézkedésektől Szlovákiában<br>(fotók: ZSSK)

A diákok és nyugdíjasok a tervek szerint november közepétől ingyen utazhatnának a szlovák vonatokon, 2015 januárjától pedig a „dolgozó nép” 50 százalékos kedvezménnyel utazhatna – ez valószínűleg csak a heti, vagy havi bérletekre vonatkozna, az egyszeri jegyvásárlásra nem. A több vonatot is csak a menetrendváltástól várhatják északi szomszédaink, azaz december 14-étől.

Ezeknek az intézkedéseknek a következtében nőhet az utasok száma a ZSSK vonatain, legalább a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején. Konkrét tervek azonban még nem hangzottak el Fico szájából – azt például nem tudni, milyen igazolvány alapján vehetők majd igénybe a kedvezmények, s hogy a diákok csak a lakhelyük és iskolájuk között utazhatnak-e ingyen, vagy pedig az összes vasútvonalon. Azt sem tudni még, mennyibe kerül ez az államkasszának, ami már manapság is évi 205 millió euróval támogatja a ZSSK állami vasúttársaságot. Mindeközben a cég csak 2013-ban 7,2 millió eurós veszteséget produkált. A kedvezmények csak azokon a vonatokon lesznek érvényesek, amik a közszolgálati közösségi közlekedés tárgyát képezik, nem lesznek tehát érvényesek a leggyorsabb és legkomfortosabb IC-járatokon (ezek a ZSSK saját üzleti kockázatára közlekednek – veszteségesen). Az is titok egyelőre, hogy mennyivel több vonat közlekedne a szlovák vasútvonalon.

Több utas több frissítőt is fogyaszt

Az ellenzéki pártok képviselői azonnal elégedetlenségüknek adtak hangot, miszerint a kormányfő tervei sekélyesek, s nem könnyítik meg az egész társadalom életét, hiszen az intézkedések csak a vasútra vonatkoznak, így azokon a területeken, ahol nincs vasút, ugyanolyan nehéz marad az emberek helyzete. Sokak szerint Fico mostani ígéretei már a választási kampány előszeleként fogható fel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek