Orosz–ukrán háború: megszűnt a vasúti közlekedés a két ország között

iho/vasút   ·   2022.02.28. 15:00
ukran_kontenervonat

Az ukrán vasút UZ leállított mindennemű vasúti forgalmat az orosz határátmeneteken. Az ukrán hadtestek fel is robbantották a pályákat az orosz utánpótlás gyengítése érdekében.

Fizikailag is megszűntek a vasúti összeköttetések Ukrajna és Oroszország között, miután a Kyiv Independent című lap szerint az ukrán haderők felrobbantották a határátmeneteket. Ezt a hírt az Ukrzaliznyitszia (UZ) is megerősítette. Az ukrán vasúttársaság úgy nyilatkozott: békét és a háború befejezését ajánlották fel az Oroszországi Vasutaknak (RZSD), az oroszok viszont továbbra is csak szállítják a tankokat és más hadifelszereléseket a határhoz, valamint Ukrajnába. Azok az átmenetek, ahol eddig sok ezer tonnányi áru kelt át, dollármilliókat termelve mindkét országnak, most teljesen romokban hevernek.

A lépés komoly veszteség az ukrán vasúti infrastruktúra szempontjából – és nem kevésbé komoly nehezítő tényező az eurázsiai vasúti tranzit árufuvarozásnak. Ukrajna az elmúlt időkben egyre jelentősebb pozíciót töltött be az Új Selyemúton, mivel stratégiailag fontos helyen fekszik Európa és Kína közötti árufuvarozási folyosón. Az ország különösen a közép- és kelet-európai piacoknak jelent fontos kaput Ázsia felé, az oroszországi infrastrukturális kapcsolatok nélkül azonban nagy eséllyel el fogja veszíteni az eddig megszerzett előny.

Az UZ viszont bízik abban, hogy továbbra is kezelni tudja tranzitforgalmat: teljesen át fogják szervezni az Európába tartó vasúti áruszállítást, Oroszországot megkerülve szeretnék fejleszteni az Új Selyemutat. A társaság kész arra, hogy teljes jogú tagja legyen az Európai Unió logisztikai láncának. Az UZ tovább folytatja az ázsiai országokkal, köztük Kínával történő szállítás fejlesztését, magas minőségű és gyors logisztikai szolgáltatást nyújtva Ázsia és az EU között – de már Oroszország részvétele nélkül.

A témát illetően az RZSD logisztikai üzletága, az RDZ Logistics egyik képviselője, Julija Koloszlopova is felszólalt a napokban. A szakember elmondta: reméli, hogy a háború hamarosan véget fog érni, és a két ország közötti vasúti forgalom is helyreállhat – a vasúti teherforgalom február 24-e óta hivatalosan is szünetel Ukrajna és Oroszország viszonylatában.

Az iparág ukrajnai résztvevői úgy vélik, műszakilag továbbra is lehetséges a vasúti áruszállítás Ukrajna és az EU között, azonban jelenleg nem sok olyan fuvarozó akad, aki Ukrajnába akar szállítani. Egy magát megnevezni nem kívánó szereplő szerint mivel a bankszámlák is be vannak fagyasztva, még akkor sem tudnak fizetséget elfogadni az ügyfelektől, ha tudnak is fuvarozni, így jelenleg lehetetlen üzletelni – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek