Peronajtó-rendszerrel szerelik fel egy cseh vicinális állomását

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.11.05. 12:00
Třebenice stěna (1)

Az AŽD Praha tulajdonában lévő Lovosice–Most vasútvonal Třebenice állomását önműködő peronajtókkal szerelik fel. 

A vasúti berendezéseket fejlesztő és gyártó AŽD Praha önműködő peronajtó-rendszert telepít saját tulajdonú vicinálisán, Třebenice-město állomáson. A Lovosice és Most közötti vasútvonalon fekvő állomáson hamarosan megkezdik a tesztelést. Az automatikus peronajtókat a jövőben az önvezető metróknál és vonatoknál hasznosíthatók.

Az önműködő peronajtó-rendszert az AŽD Praha már kifejlesztette, le is gyártotta, jelenleg a gyártóműhelyben folyik a tesztelés utolsó fázisa. A szerkezetet külső (vasút) és belső (metró) peronokhoz is illeszthető. A vasúti berendezéseket gyártó cég önvezető vasúti járművek fejlesztésén is dolgozik, ezért szeretnék letesztelni a peronajtók működését szabadtéri terepen is. A peronajtó-rendszereket egyébként a D metróvonalra tervezik Prágában – ezen a metróvonalon már önvezető szerelvények közlekednek majd. Třebenice-město vasútállomáson várhatóan a jövő év elején jelenik majd meg a peronajtó, ahol az AŽD Studenkái is felbukkannak még egy-egy járaton. Micsoda hangulat lesz látni a huszonegyedik század vívmányát erős kontraztban látni egy bézével.

(fotó: AŽD Praha)

A peronajtó-rendszerek úgy működnek, hogy csak a vonat megállása után nyílnak, eddig Csehországban sem használnak ilyet sehol. A vállalat vezérigazgatója szerint a különböző típusú szerelvények miatt eltérő távolságban lévő ajtók nem okoznak gondot. Úgy alakították ki az ajtók közötti távolságokat, hogy azok mindegyik vasútvonalon használt jármű méreteihez igazodjanak. Mindegy tehát, hogy egy bézé, vagy egy RegioSprinter fut be az állomásra.

Az AŽD már korábban bejelentette, hogy a közép-csehországi Dolní Bousov–Kopidlno mellékvonalon, ahol évek óta nincs menetrend szerinti személyforgalom, önvezető vasúti járműveket tesztel. Sőt a közelmúltban mutatták be a drónokkal helyettesített vonalbejárókat is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek