Pilatus-siker: business-jet a füves pályán

iho   ·   2014.05.26. 10:00
cim2

Hatalmas a sikere a svájci Pilatus cég új vállalkozásának: a kategóriateremtő business-jet, amely akár egy eldugott afrikai földes pályáról is képes felszállni, majd elrepülni akár Európáig, a jelek szerint nagyon is felcsigázta a vásárlók érdeklődését. Az üzleti repülés nagy európai találkozóján (EBACE, European Business Aviation Convention and Exhibition) sikerült annyi megrendelést összegyűjteni, hogy az első három év gyártása már teljes egészében le van kötve – jelentették be érthető elégedettséggel a gyár képviselői.

Mint arról korábban beszámoltunk, a közepes kabinméretű, de minimális pályaigényű robusztus kis üzleti gép programját a tavalyi EBACE alkalmából jelentették be. A minimális pályaigény nem egyszerűen csak azt jelenti, hogy nem kell szilárd burkolat, hanem hogy a pálya hossza sem kell, hogy 8-900 méternél nagyobb legyen a biztonságos felszálláshoz, ami azt jelenti, hogy más kis jetekhez képest jelentősen megnő a felhasználható repülőterek száma a típus előtt, és itt nemcsak az elmaradott vidékekre, hanem a hegyvidéki repterekre is érdemes gondolni, amelyekből Svájcban is akad bőven.

Ami egyben azért is különösen vonzó, mert a tulajdonosok valóban a hozzájuk legközelebbi repteret használhatják. 3600 kilométeres hatótávolsága ugyan nem vetekedhet a legnagyobbakéval, de a kategóriájának bőven megfelel.

A mostani tájékoztatás szerint az eddig nyolcvannégy példányban megrendelt gép prototípusa 2015-ben száll fel majd először, első példányait 2017-ben kezdik átadni a vásárlóknak. – Világossá vált, hogy ez a gépünk is egy különleges piaci rést tölt ki – nyilatkozta a Pilatus egyik vezetője.

Az utalás nyilván a svájciak korábbi, igen bevált típusaira utal, a PC–6-osra, a nálunk is használt légcsavaros munkarepülőre, illetve a PC–12-es légcsavaros-gázturbinás üzleti gépre, amelynek előnyeit most az üzleti jetek kényelmével és gyorsaságával párosítja a gyár a PC–24-es képében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.