Prágában bevált a negyvennégyezer forintos éves bérlet

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.10.24. 15:15
Kiskep_Metro

A Prágai Közlekedési Vállalat pozitívan értékeli azokat a lépéseket, amiket a bliccelés visszaszorítására tettek a városban. Ezeknek köszönhetően a jelentősen csökken a prágai tömegközlekedésben a feketén utazók száma. Egy friss felmérés szerint az idei év első kilenc hónapjában 186 ezer büntetést szabtak ki az ellenőrök bliccelésért. Egy évvel korábban ugyanebben az időszakban még 212 ezer főt büntettek meg azért, hogy menetjegy nélkül utazott. Ez azt jelenti, hogy 12 százalékkal csökkent egy év alatt a bliccelők száma a városban.

A bliccelés elleni kampány egyes villamosokon is fel van matricázva: a jegyemet megette a kutyám, vagy Még éjszaka is b*szogatják az embert? kifogásokat idéznek

Az eredmény mögött több fontos lépés is áll: elsősorban az, hogy 2015-ben jelentős mértékben csökkentették az éves felnőtt bérlet árát, ami azóta 3 650 cseh korona (44 ezer forint), fejszámolók már tudják, hogy napi 10 koronáért (120 forint) lehet igénybe venni a jól szervezett és működő prágai tömegközlekedést. A másik lépés, ami a városban visszaszorítja a bliccelést, az a „Nem feketézel?” kampány, aminek fő előnye, hogy a menetjegy nélkül utazók a büntetést felére csökkenthetik, amennyiben éves bérletet váltanak tizenöt napon belül. A teljesárú büntetés 1 500 korona (18 000 forint), amennyiben tizenöt napon belül jelentkezik a vétkes a közlekedési vállalatnál, hogy befizesse a büntetést, akkor 800 korona (9 600 forint) a büntetés (a helyszínen való fizetés esetében is ugyanennyi). Ezt a 800 koronás büntetést lehet lefelezni, ha éves bérletet vesz a potyautas.

Éppen ezt a lehetőséget használják ki sokan, a vártnál jóval többen – egy év alatt, amióta fut a kampány, összesen 4 539 fő váltott ki éves bérletet, ekkora érdeklődésre senki nem számított.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek