Rekordpontosak idén a DSB vonatai

iho/vasút   ·   2024.04.20. 15:35
dsb

Az év első három hónapjában a dán nemzeti vasút a távolsági, a regionális és az elővárosi járatok tekintetében is erős teljesítményt mutat.

A távolsági és regionális vonatokat érintően ötből majdnem négy utas érkezett meg időben – vagyis legfeljebb háromperces késéssel – a végállomására: 78,2 százalékos pontosságot könyvelhettek el, mely felülmúlja a szerződésben meghatározott 75 százalékos célt.

Ezek az eredmények figyelemre méltóak a forgalmat év elején akadályozó hóviharokat figyelembe véve. Februárban és márciusban nyolcvan százalék felett volt az átlagos pontosság, ami előrelépés a tavalyi év azonos időszakához képest.

A DSB-től elmondták, amikor az év elején kedvezőtlen, hóviharokkal is tarkított időjárási viszonyok állítottak kihívásokat a vasút elé, az utasok akkor is többnyire pontosan juthattak el úticéljukhoz. Ráadásul ebben az időszakban az ország vasúti infrastruktúra-kezelője, a Banedanmark is több pályakarbantartást végzett. A késések egyharmada a biztosítóberendezési hiba miatt alakult ki. Mivel az infrastruktúra-kezelő fokozatosan és szakaszosan lecseréli a jelző- és biztosítóberendezéseket, ezen zavartatások várhatóan csökkenni fognak.

A legpontosabb viszonylat címmel az Aarhus–Aalborg útvonal büszkélkedhet: a vonatok 91,5 százaléka közlekedett időben, Dánia legnagyobb szigetén, Sjællandon pedig a Kyst-vonal (Kystbanen) lett a győztes, 82,1 százalékkal.

A Banedanmarknál elsősorban tavasszal és nyáron indulnak be a pályakarbantartások, ez bizonyos időszakokban aláássa a pontosságot, ezt a DSB egy szilárdabb menetrenddel igyekszik enyhíteni.

A dán főváros, Koppenhága elővárosi vonatai – a szolgáltatás a közelmúltban ünnepelte elindításának kilencvenedik évfordulóját – hagyományosan magas pontosságot érnek el. 2024 első három hónapjában átlagosan 96,5 százalékban voltak pontosak, felülmúlva az elvárt 92,4 százalékos célt.

A DSB nyilatkozata alapján a koppenhágai elővárosi S-Bahn-hálózaton a vonatok zökkenőmentesen és megbízhatóan közlekednek, mely részben annak is köszönhető, hogy a Banedanmark újra cserélte le a régi biztosítóberendezést. Az országon túlra is tekintve a koppenhágai S-Bahn-rendszer a harmadik helyezést éri el tizennégy városi metrórendszer között. A vasúttársaság ezen felül megkezdte az elővárosi vonatok utasterének megújítását is: az ülések új kárpitozást kapnak, az oldalfalakat és a plafont nyugtatóbb árnyalatú színekre fújják, ezáltal az utasok kellemesebb és barátságosabb utazási élményben részesülhetnek – adja hírül a Rail Tech.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: DSB / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek