Sehonnai bitang vágány

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.08.28. 16:00
NM_01

Nyolc éve nem épült új villamosvonal a cseh fővárosban, most végre igen. Igaz, hogy csak hetven méter hosszú, az is igaz, hogy egyelőre nincs rákapcsolva a város villamosvonal-hálózatára, de mégis megépült. Igen, a csehek ezt is ésszel csinálják – jelenleg a Nemzeti Múzeum és közvetlen környezete átépítés alatt áll, a régi és az új múzeumépület (ez az egykori Föderatív Parlament épülete) közötti közterület is. És ha már átépítik az utakat, járdákat is, akkor építettek oda villamossíneket is.

A Nemzeti Múzeum és a Vencel tér közötti villamossín már a helyén van (fotó: zdopravy.cz)

Prága városvezetése ugyanis a jövőben szeretné visszahozni a villamosokat a Vencel térre, legalábbis a Múzeum közelében lévő felső részre, majd elvinni a vonalat a főpályaudvar irányába, ahol aztán rákapcsolódna a Bolzano utcai vaspályára. Ezek a tervek legkorábban három év múlva realizálódhatnak, de az összekötő vágányszakaszt már most lefektették. A Vinohrady városrészt már évek óta tervezik összekötni az Újvárossal, sőt a Vencel téri villamosvonal is örökös téma, de eddig konkrét lépések nem történtek. Az árva villamosvonal szakaszról több fotót itt találnak.

A vastagabb vonallal jelölt szakasz van készen

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek