SmartCargo: intelligens tehervonatok a Rail Cargo Groupnál

iho/vasút   ·   2020.02.20. 18:00
400px_railcargogroup

Az ÖBB a napokban jelentette be, hogy teherszállítási üzletága, a Rail Cargo Group (RCG) az A1-gyel és az A1 Digitallal együtt 2020 végén elindítja a SmartCargo elnevezésű projektet.

13 ezer 700 tehervagont lát el SmartCargo-rendszerrel az RCG, ezzel a helymeghatározástól kezdve a rázkódás mértékééig rengeteg információhoz jutnak a szerelvényekkel kapcsolatban

A program által intelligens tehervonatokat fognak közlekedtetni; körülbelül 13 ezer 700 tehervagonját látja el az RCG az úgynevezett SmartCargo-berendezéssel, mely információk széles tárházát fogja majd közölni a teljes áruszállítási folyamat során. A helyzetérzékelő szenzor előre meghatározott időnként közli majd a teherkocsik pontos GPS-koordinátáit, egy másik érzékelő megbízható, a GPS-vételtől független mozgásérzékelést nyújt, a háromdimenziós gyorsulásmérő szenzor pedig érzékeli a rázkódásokat, valamint figyelemmel kíséri az érzékeny áruk szállítását. A rendszer ezen felül geofencinget, vagyis egyfajta virtuális kerítést használva azonnal üzenetet tud küldeni, ha a jármű meghalad egy előre meghatározott zónát, például országhatárt. Az adatátvitelhez szükséges hálózati lefedettség hiányában a rendszer SMS alapszinttel is rendelkezik.

A kezdeti tesztek részeként egyelőre körülbelül háromszáz teherkocsit láttak el SmartCargóval. Ezzel egy időben informatikai rendszert állítanak fel, amivel egy adott szállítással kapcsolatos összes információ elérhető digitálisan, egyértelmű és kompakt módon. Továbbá lehetséges egy harmadik fél járműveinek integrálására is, melyek a vonat részét képezik, de nem az RCG tulajdonába állnak – jelenti a Rail Freight.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek