Sokkal gyorsabban cserélik ki a kitérőket Dániában

iho/vasút   ·   2024.02.20. 12:35
vossloh_kitero

A Banedanmark az eddigi körülbelül száz óra helyett cirka 32 óra alatt végzi el egy-egy szerkezet komplex cseréjét, így a munkálatok sokkal kevesebb ideig zavarják a forgalmat.

A dániai vasúthálózaton több mint 3700 kitérő található, ezeket a dán vasúti infrastruktúra-kezelő Banedanmark tartja karban. Egy váltó cseréje meglehetősen összetett munka, mivel két sínpár összekapcsolása magas szintű pontosságot és biztonságot igényel.

A társaságtól elmondták, a közel hetven százalékos időmegtakarítás célja, hogy a szerkezetek kritikus fontosságú kicserélése sokkal kevesebb zavartatással bírjon a vasúti forgalomra nézve. A felgyorsítást úgy érték el, hogy intelligensebben tervezik meg a munkálatokat, ezáltal csökkent a teljes ráfordított idő, mely rövidebb vágányzárakat eredményez.

A kitérőt érintő munkálatok több aspektusának módosítása során felülvizsgálták és újratervezték a logisztikai követelményeket, a berendezések használatát, a gyártási időt, a párhuzamos munkavégzést, tovább javították a feladatok kezelését a végrehajtás során.

A beruházáshoz dániai és németországi szakértőktől is segítséget kaptak, akik az optimalizálási lehetőségekkel kapcsolatban adtak tanácsot, inspirációt pedig ausztriai és Egyesült Királyságbeli példákból merítettek, ahol már rendelkeznek tapasztalattal ezen a területen.

A Banedanmarknál ennek alapján először elméleti szinten optimalizálták az új koncepciót, majd a valóságban is tesztelték: adatokat gyűjtöttek, majd kielemezték azokat. Az elgondolás tehát a folyamat során fejlődött, építve a Banedanmark és más európai országok legjobb gyakorlataira.

A következő lépés négy kísérleti projekt lesz Høje Taastrupban, melyek során tovább tesztelik a kitérőcserélési koncepciót. A vállalat célja, hogy az újonnan kifejlesztett módszer egy teljesen új keretszerződést eredményezzen, mely utat nyit egy beszállítóval kötött hosszútávú együttműködési megállapodásnak. A Banedanmark szerint egy ilyen nagyszabású közbeszerzés a nemzetközi érdeklődést is felkeltheti – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Vossloh / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek