Studenkák és utódjaik nélkül nincs mellékvonal Csehországban sem

Korcsmáros Gábor   ·   2023.03.31. 12:00
RN

A ČD most a pilseni régió számára helyezett forgalomba egy ráncfelvarrott Regionovát. 

Úgy tűnik, Csehországban sem tudnak létezni a Studenkák, és utódaik létezése nélkül. Március elején írtuk, hogy a cseheknél már megvan a Bz-utód, ami majd szép lassan kiszorítja a Studenkákból átépített két-, és háromszekciós Regionova motorvonatokat a mellékvonalakról. Most azonban egy újabb Regionova került forgalomba, amelyet akár Renovának is hívhatnánk, hiszen renoválták a motorvonatot kívül-belül. 

A továbbfejlesztett Regionova mostantól például elektromos csatlakozókat és USB-portokat, wifit vagy LCD-monitorokkal ellátott információs rendszert kínál az utasoknak. Utasszámláló kamerarendszert is szereltek a vonatba, az üléseket átkárpitozták, újak az asztalok is, sőt, üdítők (értsd: sör) nyitására alkalmas eszközt is szereltek az asztalok alá. A felújított Regionovát a Pilseni Kerület (Plzeňský kraj) által támasztott minőségi követelményeknek megfelelően alakították ki, többek között a színterv is a helyi közlekedési hálózat arculatához igazodik.

Összesen hat ilyen továbbfejlesztett verziója lesz a Regionovának, mégpedig Csehország délnyugati országrészének mellékvonalain, egészen pontosan a Holýšov–Staňkov–Horšovský Týn–Poběžovice és a Domažlice–Poběžovice–Bělá nad Radbuzou–Bor–Tachov vasútvonalakon. A felújított Regionovák egyébként a 810-es sorozatú Studenkákat váltják ki a forgalomból. A Cseh Vasutak az említett vasútvonalakra 2028-tól Stadler RS1-es típusú járműveket vetnek majd be a pilseni kerületi önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés értelmében. 

Csehországban több változata van már a Bz-leszármazottaknak, nemcsak mint Regionovák, hanem például, mint Mezei Egerek vagy éppen a GW Train Regio felújítási programjának termékét nézzük is, de Szlovákiában is örökzöld színfoltjai a mellékvonalaknak a röfögő kicsikocsik. 
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek