Százhatvan motorvonatot szerez be a Cseh Vasutak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.08.13. 13:55
cseh_motorvonat-beszerzes01

A kontraktus becsült értéke 14,5 milliárd cseh korona, a vonatokat nyolc év alatt kell leszállítani.

Rendkívül nagy közbeszerzési pályázatot hirdetett a Cseh Vasutak: olyan gyártót keres, aki nyolc év alatt akár százhatvan motorvonatot is le tud szállítani. Tette ezt a cseh vasúttársaság mindössze néhány nappal az után, hogy egy előző, kisebb volumenű (hatvan vonat), de ugyancsak motorvonat-beszerzési tendert visszavont azzal az indokkal, hogy az árajánlatok túl magasak. A csehek már több mint három éve nem vettek új motorvonatot, csak néhány használt vonatra futotta.

A közbeszerzés feltételei alapján a Cseh Vasutak harminchárom motorvonatot biztosan megrendelnek, a többire pedig opció lesz. A kontraktus értéke 14,5 milliárd cseh korona (188,5 milliárd forint) A DMU 120 jelölésű motorvonatok részben alacsonypadlósak, legalább 110 ülőhelyet kínáló szerelvények lesznek, s a regionális forgalomban használják őket országszerte. A motorvonatok légkondicionáltak lesznek, akadálymentes beszállóterük, korszerű audiovizuális utastájékoztató rendszerük lesz. A vonatok maximális sebessége 120 kilométer/óra, ETCS vonatbefolyásoló rendszerrel is ellátják őket. Szükség szerint akár három motorvonatot is össze lehet majd kapcsolni.

A Cseh Vasutak legutóbb 2011-ben írtak alá korszerű motorvonatokra vonatkozó vételi szerződést, akkor harmincegy LINK II. típusú „RegioShark”-ot vettek a lengyel Pesától. Azóta csupán használt motorvonatok vásárlására futotta, tavaly például a DB-től vettek Stadler GTW típusú vonatokat. Közben továbbra is vannak próbálkozások a 810-es sorozatú Studenkák felújítására, úgy látszik, ezek halhatatlanok maradnak a cseh regionális vasútvonalakon. Egyes cseh „bézékbe” wifi és légkondi is kerül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek