Szombaton újraindul a mátrafüredi kisvasút

iho/vasút   ·   2023.08.03. 15:00
matravasut

Az Egererdő Zrt. tíz hónap alatt végzett a pálya felújításával, augusztus 5-ével pedig visszatérnek a kedvelt turisztikai célponthoz közlekedő vonatok.

A Mátravasút (Gyöngyösi Állami Erdei Vasút) mátrafüredi és szalajkaházi vonalainak átfogó felújítása tavaly október elején kezdődött. A munkálatok során megerősítették a kőágyazatot és a környezetvédelmi szempontból veszélyes anyagnak számító kátrányszármazékot (kreozot) tartalmazó talpfák helyett új, a gyöngyösi Vamav Kft. által gyártott vasbeton keresztaljakat építettek be. A hazai kitérőgyártás terén piacvezető vállalat új, a Mátravasúton bemutatkozó megoldása a hagyományos, kreozottal telített talpfák helyett egy új, csökkentett keresztmetszetű vasbetonalj-családot alkalmaz, amely a kitérőknek stabilabb fekvésgeometriát és hosszabb élettartamot nyújt, továbbá alacsonyabb fenntartási költségeket eredményez, ezzel biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé. Teljesen megújult a pályamenti vízelvezetés, és a keresztező utcák, telekbejárók útátjáróit is rendbe tették.

A mátrafüredi vonal menetrendje (képek forrása: Mátravasút Facebook-oldala)

A tizenhárom kilométer hosszú Gyöngyös–Gyöngyössolymos–Lajosháza–Szalajkaház mellékvonalat július 6-án adták vissza a menetrend szerinti forgalomnak, a 6,3 kilométeres mátrafüredi fővonalra viszont még egy hónapot kellett várni. A keskeny nyomközű járatok egyelőre – várhatóan jövő tavaszig – próbaüzemben fognak járni a megújult pályán.

A szalajkaházi vonal menetrendje

Használják ki a lehetőséget, kiránduljanak egyet a Mátrába, amihez a MÁV–Volán-csoport közös, kedvezményes árú napijegyet is kínál Budapestről: a 24 órán keresztül érvényes Mátra24 jegy egész évben megvásárolható szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerinti napokra, iskolaszünetekben pedig minden napra. A jegy érvénytartamán belül korlátlanul lehet utazni vonattal a Budapest-Keleti–Hatvan–Gyöngyös és a Hatvan–Pásztó–Nagybátony vonalszakaszokon, autóbuszon pedig a legtöbb mátrai viszonylaton a térségen belül. A vonatokról Gyöngyösön és Pásztón átszállási lehetőség áll rendelkezésre a Mátra irányába közlekedő autóbuszokra és fordítva is.

A Mátravasút vonatainak díjszabása

(Nyitókép forrása: Egererdő Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek